SRO om hash og reggae

  • STX 2.g
  • SRO (Biologi A, Musik B)
  • 7
  • 7
  • 2173
  • Word2003

SRO om hash og reggae

SRO i Biologi A og Musik B om sammenhængen mellem hash og Bob Marleys nummer Exodus.

Problemformulering
Opgaven skal handle om rusmidlet hash og sangen ”Exodus” af Bob Marley, med biologisk og musisk indfaldsvinkel. For at finde frem til en sammenhæng mellem Bob Marleys sang, og det at være påvirket af hash, er det, med biologisk fokus, interessant at vide mere om rusmidlet, samt vide hvordan det påvirker kroppen. Den musiske del skal analysere den valgte sang, og derefter vurdere om der kan være tale om indflydelse fra hash, om man kan stille en hypotese op for sangerens hashforbrug, og sætte det i en kontekst med rastafarinismen på det tidspunkt.

Elevens kommentar

Opgaven blev bedømt til 7-10 i biologi og 7 i musikdelen.

Indhold

• Indledning og problemformulering
• Hash (THC)
- Hash og nervesystemet
- Hash og belønningssystemet
- Hash' indvirkning på hjernen
- Hash' metabolisering
- Fysiologiske virkninger ved rygning af hash
- Afhængig af hash
• Rockanalyse af “Exodus”
• Konklusion og kontekst
• Litteraturliste

Uddrag

Hash (THC)
- Biologi

Hash er den koncentrerede harpikset fra hampplanten, hvori det virksomme stof, tetra-hydro-cannibol (forkortes som THC), udgør ca. 3-15%. Det er dette stof der giver hashrusen og oplevelsen af afslappethed, eufori, glæde og selvtillid. Det skyldes påvirkningen af nerve- og belønningssystemet i kroppen og hjernen.

Hash og nervesystemet
Nerverne er til for at vi kan kontrollere muskelbevægelser, registrere sanseindtryk og regulere funktionerne i kroppens organer. Det er nervecellen eller neuronet der sørger for at hjernen får besked om at sætte disse funktioner i gang, ved elektriske impulser og afgivelse af kemiske stoffer, der sker fra neuron til neuron.
Denne figur viser neuronets udseende, og navne for de forskellige bestanddele:

Cellemembranen der omgiver neuronet, beskytter cellen, samtidig med at den regulerer stoffer, der passerer ud og ind gennem cellen. Membranen består af såkaldte fosfolipider, som er en slags molekyler med en hydrofil del(kan reagere med vand) og en lipofil del (kan reagere med fedt). Ydersiderne af membranen består af den hydrofile del af molekylerne, og det indre er lipofilt. Alkohol kan både blandes med fedt og vand, og kan derfor trænge igennem og ind til cellen. Stoffer der kan blandes med fedt har lettest ved at trænge igennem. Grundet THC-stoffets næsten rene kulbrintkarakter, har hash en meget høj fedtopløselighed, - det kan derfor let optages og påvirke nervecellerne, og det kan deponeres i kroppens fedtvæv. (Konsekvenserne af dette vil blive beskrevet senere).
Når neuroner sender signaler til hinanden sker det først ved en aktivering af elektriske impulser gennem cellen, og derefter kemiske stoffer ...

---

Rockanalyse af ”Exodus”
- Musik

Nummeret er skrevet og sunget af Bob Marley med hans band The Wailers, fra Jamaica – Reggaens fødested. Bob Marley var reggaens førende musiker, og er den dag i dag stadig en kultfigur. Hans sangtekster handlede om de fattiges befrielse fra et undertrykkende system og samfund, religion og cannabis. Dvs. Alle afskygninger af hampplantens anvendelse til indtagelse af rusmidler, men primært hash. Hans sange handlede ofte om de Jamaicanske rastaers afrikanske rødder, hvilket dette nummer er et eksempel på. ”We´re going to the fatherland”. Jah er den gud ... Køb adgang for at læse mere

SRO om hash og reggae

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.