Rødby-Puttgarden af Helle Helle | Analyse

 • STX 3.g
 • Dansk A
 • 10
 • 6
 • 2504
 • PDF

Romananalyse: Rødby-Puttgarden af Helle Helle | Analyse

Analyse og fortolkning af Helle Helles roman "Rødby-Puttgarden" fra 2005 med særligt fokus på personkarakteristikker og miljø samt romanens slutning.

Lærers kommentar

Du skriver for meget med henblik på, at læseren selv har læst bogen. Du skulle have gået ud fra, at læseren ikke kendte bogen. Men ellers rigtig fin og velskrevet aflevering.

Studienets kommentar

En meget velskrevet og grundig opgave. Eleven har et godt blik for romanens personer og deres udvikling gennem teksten. For at få et 12-tal kunne der være arbejdet noget mere med det minimalistiske sprog og romanens rolle i 00'ernes litteratur.

Indhold

Referat
Personkarakteristikker og miljø
Romanens slutning
Sproget

Uddrag

Referat
Bogen ”Rødby-Puttgarden” skildrer, på en virkelighedsnær og banal måde, tilværelsen i byen Rødbyhavn, der bogstaveligt talt danner rammen om de to søstre Jane og Tines liv. Som handlingen skrider frem, fremkommer det nemlig tydeligt, at de to søstre i høj grad er resultater af det miljø, de er vokset op i, og at det derfor er næsten umuligt for dem at bryde med tidligere generationers adfærdsmønstre. Disse kommer tydeligt til udtryk via de to hovedpersoners udtryksmåder og indbyrdes forhold. Som læser kan man dog alligevel undres over denne stærke tilknytning, der medfører en banal og på overfladen kedelig tilværelse, som ikke synes at genere hovedpersonerne. Som det ovennævnte antyder, er arv og miljø en yderst vigtig ...

---

Personkarakteristikker og miljø
Hovedpersonen og fortællersynsvinklen, Jane, er en person, som rummer store modsætningsforhold. På overfladen er hun en intelligent pige, som har været i stand til at tage en studentereksamen og påbegynde en uddannelse til ergoterapeut, som hun dog dropper ud af. Som man lærer hende at kende, finder man imidlertid ud af, at hun egentlig er en meget splittet person, der på en del områder har svært ved at begå sig i sociale sammenhænge. Dette kommer til udtryk via hendes manglende forståelse af vendinger eller samtaleklichéer, der bevirker, at hun til tider kan fremstå naiv. Endvidere er der flere situationer, hvor hun ikke opfatter, når noget siges i sjov, og derfor også i sådanne sammenhænge kan fremstå mindre begavet, end hun egentlig er. Naiviteten fornemmer man også via hendes godtroenhed i forhold til Tines holdninger eller erfaringer, som hun til trods for, at hun er mere intelligent, ikke sætter spørgsmålstegn ved. ”Men Tine sagde, at man altid kunne bortforklare alting” (R-P s. 10).

---

Tine og Jane er store modsætninger. De lever deres liv meget forskelligt, selvom det udspiller sig de samme steder. Tine er en pige, som elsker opmærksomhed og formår at skabe liv og glæde omkring sig i en ellers meget grå og kedelig by. Selvom Tine drømmer sig væk fra Rødbyhavn, hviler hun i sit miljø, og det er sandsynligt, at hun aldrig kommer væk derfra. Hun stiller ikke høje krav til tilværelsen, og hvis hun gjorde, ville hun alligevel ikke tage initiativ til at ændre sin livsstil. Hun trives i sit miljø, og hun har, modsat Jane, et liv i Rødbyhavn. Tine tænker ikke så meget over tilværelsen, hvorfor hun ofte har svært ved at forstå Jane... Køb adgang for at læse mere

Rødby-Puttgarden af Helle Helle | Analyse

[14]
Bedømmelser
 • 12-12-2015
  Givet af 3.g'er på STX
  Der er mange gode pointer i opgaven, men der mangler flere nedslag i teksten og hvor de mange pointer er fundet henne. Men ellers rigtig god opgave - og bestemt hjælpelig
 • 01-01-2010
  Jeg syntes det er en meget god opgave. jeg var aldrig kommet igang uden og nogen tolkninger jeg aldrig ville have tænkt over Tak!
 • 01-10-2015
  super god....... :-)
 • 14-03-2014
  meget god romananalyse til inspiratio..