SRO om ondskab og propaganda i samfundsfag A og psykologi B

 • STX 2.g
 • SRO (Samfundsfag A, Psykologi B)
 • 12
 • 16
 • 4306
 • PDF

SRO om ondskab og propaganda i samfundsfag A og psykologi B

Studieretningsopgave skrevet i fagene samfundsfag og psykologi.

Problemformulering:
Der ønskes en redegørelse for og en diskussion af psykologiske teorier om ondskab, hvor det centrale er et forsøg på at nå frem til en forklaring på umenneskelige handlinger. Desuden skal der forsøges at forklare, hvorfor og hvordan politiske systemer anvender kognitiv omstrukturering og forskellige former for manipulation for at fremme deres sag.

Lærers kommentar

Forside og indholdsfortegnelse: flot
Noteapparat: perfekt!
Litteraturliste: perfekt! - måske kunne du dog have angivet, hvornår du har besøgt hjemmesiderne (men det er mest påkrævet i forbindelse med Wikipedia - som du jo befriende nok ikke har benyttet!)

Indhold: Meget flot og velskrevet opgave - stort set uden sproglige fejl - fornemt! Din opgave er tilmed klar og velstruktureret. Den redegørelse for valg af anvendte teorier er klar og entydelig og din analyse af Goebbels rolle er gennemtænkt og fyldt med gode citater. Til sidst anvender du så dine teorier i et forsøg på at forklare den ondskab, du har belyst i opgaven - fint. Rammerne er i orden, indledning og afslutning åbner og lukker for en god læseoplevelse. Fremragende arbejde!

Indhold

Abstract 2
Indledning 4
Problemformulering 4
Ondskabsfulde handlinger 5
Albert Bandura – Moralsk frigørelse 5
Moralsk retfærdiggørelse 5
Eufemisme 6
Sammenligning af handlinger 6
Ansvarsforskydning 6
Dehumanisering 7
Kognitiv omstrukturering og manipulation 8
Nedbrydningsfasen 8
Forandringsfasen 8
Opbygningsfasen 8
Paul Josef Goebbels 9
Goebbels’ brug af propaganda 9
Volksgemeinschaft 9
Goebbels’ iscenesættelse af krigen 10
Judenfrage 11
Der Ewige Jude 12
Effekterne og retfærdiggørelsen 13
Konklusion 15
Litteraturliste 16

Uddrag

Indledning
Ondskab er principielt en ubegribelighed, hvis mystik både tiltrækker og frastøder os. Adskillelige teorier er opsat i forsøget på at forklare, hvorledes det kan gå til, at almindelige mennesker udfører umenneskelige, ondskabsfulde handlinger. I forsøget på at forklare ondskabsfulde handlinger er der nogle essentielle betragtninger, man skal overveje. Man skal vurdere om handlingerne skal forklares ud fra udviklingspsykologien eller socialpsykologien eller måske en helt tredje mulighed. Desuden bør man også overveje omstændighederne bag den ondskabsfulde handling, samt de kulturelle og sociale variationer, som opstår i forbindelse med ondskabsopfattelsen. Den østlige og vestlige verden betragter ikke handlinger ens, således kan en handling på den ene side opfattes som grænseoverskridende ondskab, og på den anden side en respektfuld, heroisk handling.
I denne opgave bliver der sat fokus på socialpsykologiske forklaringsteorier vedrørende udøvelsen af dehumaniserende handlinger. Der vil i den sammenhæng blive lagt vægt på det nazistiske systems anvendelse af manipulation og kognitiv omstrukturering, gennem propaganda, i forsøget på at finde frem til en mulig forklaring på, hvordan det kunne lade sig gøre at omstrukturere en hel nation til det formål at udrydde et andet folkeslag.
(Jeg vil gøre opmærksom på, at selvom opgaven fylder mere end de tilladte 10 sider, så svarer antal anslag til det tilladte, under den forudsætning, at opgaven i alt må fylde maks. 20.000 anslag)... Køb adgang for at læse mere

SRO om ondskab og propaganda i samfundsfag A og psykologi B

[5]
Bedømmelser
 • 22-02-2012
  Super god gennemgang af kognitiv omstrukturering! Perfekt til inspiration!
 • 22-06-2015
  Givet af 3.g'er på STX
  God inspiration! God hjælp til selv at komme igang.
 • 22-02-2015
  Givet af 3.g'er på STX
  ..........................
 • 07-03-2013
  Givet af 2.g'er på STX
  Virkelig god inspiration til ens egen opgave:)

Materialer relateret til SRO om ondskab og propaganda i samfundsfag A og psykologi B.