Det svulmende æg | Rapport

  • HF 2. år
  • Biologi B
  • Godkendt
  • 6
  • 1904
  • PDF

Det svulmende æg | Rapport

Rapporten beskriver forsøget "Det svulmende æg", hvor vi via et æg beskriver osmose. Vores teoriafsnit giver et godt overblik over begreberne forbundet med osmose.

Formål
Formålet med denne rapport er at finde ud af via et æg, hvordan osmose fungerer og forklare, hvorfor osmose er en vigtig proces.

Indhold

Formål
Teori (Det svulmende æg)
Materialer
Fremgangsmåde
Resultater
Diskussion
1. Hvilke af de anvendte væsker har hhv. den laveste og højeste koncentration af vand?
2. Forklar forsøgsresultaterne – hvad er der sket og hvorfor?
3. Stemmer resultaterne overens med det forventede. Er der afvigelser som kan forklares af eventuelle fejlkilder?
4. Hvad skal man give en person med diarre at drikke?
5. Redegør for hvorfor personer, der ikke danner laktase enzymet, får diarre, oppustethed og mavesmerter
6. Forklar hvorfor velment dansk ulandshjælp i 50'erne, i form af tørmælk, ofte gjorde mere skade end gavn
7. Vandpest lever i åer. Hvad sker der med planten, når den river sig løs og driver ud i havet?
8. Hvorfor bruger man fysiologisk saltopløsning til øjenskylning, sårskylning og kontaktlinser?
9. Man kan bruge salt og sukker til konservering. Nævn nogle eksempler herpå og forklar hvorfor det virker
10. Hvilke osmostiske problemer har ferskvandsfisk og saltvandsfisk?
Konklusion

Uddrag

Materialer
Æg uden skal, saltopløsninger (0%, 0.9%, 5% og 10%), sirup og en vægt

Fremgangsmåde
Man skal efter flere dage veje og finde ud af, hvordan ægget har forandret sig.
Dag 1: Afvejning af salt. Opløs det i vand, så de forskellige saltopløsninger er klar. Derefter vejer man ægget og noterer vægten i et skema. Ægget skal placeres i et tomt glas, og enten vand, sirup eller saltopløsninger skal hældes over. Glasset skal dækkes med madfilm.
Dag 2: Ægget skal tages op og skal have tørret væske af med køkkenrulle. Ægget skal vejes og noteres i vægt. Ægget skal derefter tilbage i glasset og dækkes til med madfilm.
Dag 5: Ægget skal endnu engang tages op og blive tørret af med køkkenrulle. Ægget vejes og noteres. Så er forsøget færdigt og man er klar på at se, hvilke resultater der er kommet ud af det... Køb adgang for at læse mere

Det svulmende æg | Rapport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.