De Nøgne Træer af Tage Skou-Hansen

 • STX 2.g
 • Dansk A
 • 10
 • 9
 • 2759
 • PDF

Romananalyse: De Nøgne Træer af Tage Skou-Hansen

Her finder du en analyse af romanen ”De Nøgne Træer” af Tage Skou-Hansen, som bl.a. kommer ind på et resumé af handlingen, forfatteren, personkarakteristikker over Holger, Gerda, Kjeld og Christian, samt temaer, komposition og budskabet.

Indhold

Indledning
Forfatterportræt
Resume
Personkarakteristik
Temaer
Komposition
Tiden
Synsvinkelforhold og fortællerens holdning
Sprog, stil og tone
Budskab
Perspektivering

Uddrag

Resume:
Selve Romanen ”De Nøgne Træer” foregår under 2. verdenskrig i 1943, hvor Danmark er besat af tyske tropper. Romanen handler om en gruppe unge mennesker, som går på universitet i Århus og lever deres liv der. De unge danner en modstandsgruppe.
Modstandsgruppen består af fire personer, Christian, som er gruppens formand, Holger, Leo og Jacob, og senere kommer en der hedder Kjeld også med i gruppen. Desuden handler Romanen også om kærlighedsforholdet mellem Holger og Gerda, som har et hemmeligt forhold over for gruppens leder, Christian, som er gift med Gerda, og der opstår et trekantsdrama.
Holger og Kjeld har altid været meget gode og nære venner, og det vises i form af at Kjeld også bliver spurgt om han vil være med i gruppen før Jakob gør det. Kjeld siger nej. Han interesserer sig ikke for politik, og vil i stedet være digter.
Det viser sig dog senere, at Kjeld ombestemmer sig og alligevel godt vil være med i gruppen. På det tidspunkt bliver de fem i gruppen, og for at lære hinanden bedre at kende, tager de alle sammen på en ”ryste-sammen-tur” til Silkeborg, hvor Gerda også er med.
Modstandsgruppen laver forskellige former for sabotager rundt om i landet, men en dag laver de en anden slags sabotage, og det ender helt galt. Kjeld bliver skudt og dør, og Christian bliver også såret og må derfor indlægges.
Denne episode forandrer en del på Holger. Han kommer til at tænke og ”vende og dreje” livet mere, end hvad han før ellers har gjort.
Kærlighedsforholdet mellem Holger og Gerda har udviklet sig en del. Det er faktisk kommet så vidt, at de er blevet forelsket i hinanden og har et erotisk forhold sammen. Christian kender til deres forhold, men lader sig ikke skille fra Gerda, fordi han ved, at Gerda bliver hos ham. Det gør hun også, og Holger og Gerda må tage afsked med hinanden.

Personkarakteristik:
Hovedpersonerne i denne roman er Holger og Gerda, da de spiller en meget stor rolle i forhold til bogens handling og episoder, blandt andet på grund af deres affære. Derudover har Kjeld også en meget vigtig rolle i romanen, da forfatteren også lægger meget vægt på venskabet eller forholdet mellem Holger og Kjeld... Køb adgang for at læse mere

De Nøgne Træer af Tage Skou-Hansen

[7]
Bedømmelser
 • 24-09-2009
  God opgave! - God komposition. - Gode detajler/observationer. - Rigtig godt med kilder osv. % Savner lidt en fortolkning
 • 15-03-2009
  God opgave! - God komposition. - Gode detajler/observationer. - Rigtig godt med kilder osv. % Savner lidt en fortolkning
 • 09-08-2010
  Rigtig god, kunne bruge mange ting deri!
 • 14-03-2010
  Lige det jeg skulle bruge ;)

Materialer relateret til De Nøgne Træer af Tage Skou-Hansen.