Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Snedronningen”. Eventyret er skrevet af H.C. Andersen og udkom i 1841 i Nye Eventyr. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du vil have hjælp til at arbejde med analysen på egen hånd, kan du bruge vores guide til analyse af H.C. Andersens eventyr. Den giver dig en systematisk gennemgang med grundige forklaringer af alt det, du bør være opmærksom på i din analyse:

H.C. Andersens eventyr

Bliv klogere på H.C. Andersens liv og forfatterskab, eventyrgenren, romantikken, fortælleteknik og sprog, komposition og eventyrtræk, temaer og motiver, personer og miljø, fortolkning perspektivering og meget mere.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

På sin rejse ud i verden for at redde Kay, kommer Gerda gennem en masse forskellige miljøer, som er typiske for eventyrgenren. 

Først begiver hun sig ud på en flod. Floden er et typisk symbol på overgangen mellem barndommen og voksenlivet. Symbolikken bliver underbygget af, at Gerda er iført sine nye, røde sko. Ligesom Rødhættes røde hætte kan de røde sko tolkes som et symbol på, at hun er ved at blive voksen. Der er med andre ord en menstruationssymbolik i den røde farve. Det antyder, at Gerdas rejse for at redde Kay samtidig er en rejse fra barndommen til voksenlivet. Gerda må vise, at hun kan håndtere de prøvelser, der findes på den vej. 

Hun kommer forbi en troldkvindes fortryllede have, hvor blomsterne fortæller hende eventyr. Hun kommer forbi en prins og en prinsesse på et slot. De forsøger at holde på hende på forskellige måder. Troldkvinden med trolddom, prinsen og prinsessen med venlighed og generøsitet. Men Gerda lader sig ikke friste. 

Senere bliver hun bortført af en gruppe farlige røvere i skoven. I eventyr er skoven ofte et sted, hvor man bliver konfronteret med sine dunkle drifter. Gerda bliver da også konfronteret med en røverdatter, der er fremme i skoene. Røverpigen siger f.eks., at Gerda skal ”sove hos mig i min seng!”.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind