Podcast

Edvard Munch: ”Skriget”. Norsk originaltitel ”Skrik”. Creative Commons Licens CC-BY. Foto: Nasjonalmuseet/Høstland, Børre. Tryk på billedet for at se det i stort format.

Her kan du høre en podcast om Edvard Munchs maleri ”Skriget”. Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke maleriet.

Vi går i dybden med maleriet, så du kan få en god start på dit arbejde med det. Du kan høre mere om dette:

00:00 Genre og motiv

02:25 Komposition

04:40 Virkemidler

07:30 Symbolik

10:30 Fortolkning og tema                  

13:50 Perspektivering

Medvirkende

Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie)

Michael (cand.mag i Dansk og Filosofi)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

En af de ting, man kan lægge mærke til, hvis man finder billedet i god opløsning, er at penselstrøgene er utroligt grove. Der er brugt kræfter og nærmest begået vold mod lærredet, når der er blevet malet på det.

En anden ting, man kan lægge mærke til, er farverne. Der er et voldsomt sammenstød mellem nogle farver, som ikke passer godt sammen. Det man kalder komplementærfarver, altså den blå og den orange. Vi har meget sort i billedet. Vi har rødt. 

Vi har et mørkt lys. Menneskene er nærmest skyggeagtige, både figuren, som skriger forrest i billedet, men også de her skygger af de bortvendte rygge, som er på vej ned ad broen.

Ja, skikkelsen i forgrunden har en krop i samme farve som skyggerne på rækværket. Hvor de så oplyses af den røde farve, som også får noget ildevarslende ved sig. Det er nærmest ovre i det blodige, lyset, der kommer fra solnedgangen. Og så er der en anden ting, som også er interessant ved lyset og farverne. Det er ikke, som om motivet er oplyst af et behageligt lys, der kommer udefra. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind