[0]

Saa standsed –

Her kan du lytte til en podcast, som giver dig hjælp til at analysere og fortolke digtet "Saa standsed – ". Digtet er skrevet af Jens Peter Jacobsen i 1884. Det kendes også under den lidt længere titel "Saa standsed' og der den Blodets Strøm".

I podcasten kan du blive klogere på, hvordan du kan analysere og fortolke digtet. Det kan give dig en god start på dit eget arbejde, hvis du skal fremlægge om det eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst digtet på forhånd.

Her kan du se et uddrag fra podcasten. Vær opmærksom på, at det er podcasten, du køber adgang til. Vi har ikke nogen skriftlig analysehjælp til digtet.

Vi skal tale om "Saa standsed -", som er et digt af I.P. Jacobsen fra år 1884, og jeg har Niels Aage og Kasper med til at tale om digtet. De er begge to redaktører i Dansk. Kasper, hvad er det for et digt? 

Det er et digt om døden, kan man sige meget kort, som fokuserer på, hvad der sker, når et legeme dør, og et menneske dør, og det gør det på lidt forskellige måder. Inden vi kaster os ud i det indholdsmæssige, så kan man måske prøve at skabe et overblik over det og lave nogle små inddelinger. 

Nu er det et kort digt. Det består af ti verselinjer og to strofer: en lang på otte verselinjer og en kort på to verselinjer. Men der sker noget midt i første strofe efter linje fire, og der står; "Og Sanserne alle blev blinde og Hjærtet og Hjærnen virker ej mer, Du er kun Støv nu og livløst Ler". Altså her skifter vi til nutid. 

Det er som om, at det markerer en ændring. "Lad længes, lad grædes med Evigheds-Savn, Der er kun en Stofhob, en Daad og et Navn", så det hænger lidt sammen med, kan man sige, det hænger selvfølgelig sammen med fem og seks, men det står også lidt for sig selv der, inden vi så får en slags morale eller opsamling på, hvad vi kan tænke om døden, i den lille strofe, der følger efter. Det er sådan det indholdsmæssige, og det er altså både ud fra indholdet, men også de grammatiske tider.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Saa standsed –

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.