Synopsis

Her hjælper vi dig med at skrive en god synopsis til din projektopgave. Du får hjælp til at bygge din synopsis op på den rigtige måde og til at skrive de enkelte dele. I hvert afsnit kan du finde nogle eksempler, som stammer fra rigtige elevprojekter. På nogle skoler skal du lave en skriftlig opgave i stedet for en synopsis. Det kan du få hjælp til her.

Få overblik med en disposition til din synopsis

Før du går i gang med at skrive, bør du lave en disposition. På den måde skaber du nemlig et overblik over de afsnit, som du skal have med. Her er nogle hovedpunkter, du kan bruge:

  1. Præsentation af overemne og underemne.
  2. Din problemformulering med din problemstilling og dine spørgsmål
  3. Delkonklusioner: Svar på spørgsmålene
  4. Konklusion: svar på problemstillingen med en kort perspektivering
  5. Beskrivelse af produktet og dets rolle i fremlæggelsen
  6. Disposition for fremlæggelsen
  7. Litteraturliste
  8. Bilag (eventuelt)
  9. Evaluering (eventuelt)

Når du har hovedpunkterne på plads, kan du under hvert punkt skrive nogle stikord til punktet. På den måde får du et overblik over alle de ting, du skal skrive. 

Præsenter overemne og underemne

I det første afsnit af din synopsis skal du kort præsentere overemnet og underemnet. Kort vil sige, at du skal holde det på 5-10 linjer. I præsentationen skal du også forklare sammenhængen mellem overemnet og underemnet. 

Vi kan sammenligne præsentationen med en tragt. Først fortælles bredt om overemnet, derefter indsnævrer tragten sig til underemne, og til sidst kommer så det helt konkrete fokus for projektopgaven. Det er vigtigt, at afsnittet begrunder valgene. Du skal altså forklare, hvorfor du har valgt et bestemt underemne og fokus.

Her har du et eksempel med overemnet “global opvarmning”, underemnet “vedvarende energi” og projektets fokus i “tekniske aspekter” og “den politiske del”:

I øjeblikket taler alle, lige fra vi helt almindelige danskere til verdens topledere om den globale opvarmning. Vi vil måske ikke mærke de store forskelle i vores levetid, men vi må jo også tænke på vores efterkommere. På lang sigt kan den globale opvarmning faktisk føre til en alt for tidlig istid. 

Vi har valgt at arbejde med vedvarende energi, fordi det er et af de absolut mest aktuelle emner lige nu i forbindelse med hele klimadebatten. Hvis vi bliver ved med at bruge olie og kul som primære energikilder indtil de simpelthen er brugt op, vil jordens gennemsnitstemperatur stige ganske kraftigt. I Sverige satser man på energi fra vandet...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind