[2]

OSO-bogen

Her kan du få hjælp til din selvvalgte opgave. Opgaven kaldes for OSO og er et projekt, du skal lave i 10. klasse. Du skal undersøge et konkret erhverv, som du gerne vil arbejde inden for i fremtiden. 

Din OSO har fire dele:

  1. Forberedelsen hvor du undersøger erhvervet og uddannelseskravene til det. Her skal du også lave en problemformulering.
  2. Opgaven hvor du skriver om det erhverv, du har valgt.
  3. Produktet hvor du laver noget kreativt, der har med dit valg at gøre.
  4. Fremlæggelsen hvor du skal fortælle om din OSO foran din lærer eller måske klassen.

I vejledningen her giver vi dig hjælp til alle fire dele. Til sidst finder du også nogle eksempler på gode OSO-opgaver. 

Du kan bruge denne vejledning på to måder. Du kan læse vejledningen fra start til slut. Eller du kan bruge den til at slå op i, hvis der er noget, du er i tvivl om. Du kan bare klikke på de forskellige overskrifter for at finde det, du leder efter.

Hver enkelt skole gør OSO på sin egen måde. Tingene kan altså være lidt anderledes på din skole, end du kan læse i vejledningen her. Men de fleste af rådene vil du helt sikkert kunne bruge, da vejledningen er lavet ud fra de nyeste regler fra undervisningsministeriet. 

Her kan du læse et uddrag fra vejledningen:

Den vigtigste og længste del af din OSO er der, hvor du besvarer problemformuleringens spørgsmål. Du skal dykke ned i hvert spørgsmål og besvare dem med de informationer, du har samlet ind. Du skal afsætte et eller flere afsnit til hvert spørgsmål.

Selve indholdet af hoveddelen afhænger af din problemformulering, derfor kan hoveddelen se meget forskelligt ud. Her tager vi udgangspunkt i den problemformulering, vi brugte som eksempel tidligere:

Hvad går det ud på at være læge, og hvilke evner skal man have for at være god til det? Jeg vil se nærmere på, hvad man skal kunne for at komme ind på lægestudiet og finde ud af, hvordan en typisk dag ser ud for forskellige typer af læger. Jeg vil også kigge på, hvordan jobbet kan være hårdt både fysisk og mentalt. Til sidst vil jeg undersøge, hvorfor lægers arbejde er vigtigt for samfundet.

De to første spørgsmål handler om fakta. Dem skal du altså besvare ud fra de informationer, du har indsamlet. Husk at bruge kildehenvisninger.

Her kan du se et eksempel på en besvarelse af det første spørgsmål. Du kan se, at eleven inddrager oplysninger fra både nettet og et interview med en læge. Til sidst i afsnittet kan du se en tydelig besvarelse af spørgsmålet fra problemformuleringen, nemlig ” Hvad går det ud på at være læge, og hvilke evner skal man have for at være god til det?”...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

OSO-bogen

[2]
Bedømmelser
  • 15-01-2024
    Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
  • 06-12-2023
    Givet af HHX-elev på 1. år