[0]

Oldingen ved Werthers Grav

Her kan du høre en podcast om digtet ”Oldingen ved Werthers Grav”. Digtet er skrevet af Adam Oehlenschläger og udkom i Digte fra 1803.

Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke digtet. Det kan give dig en god start på dit eget arbejde, hvis du skal fremlægge om det eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst digtet først.

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Oldingen ved Werthers Grav", som er et digt af Adam Oehlenschläger, skrevet i 1803, og det er Niels Aage og Birgitte, som er redaktør i Dansk, som jeg har med til at tale om digtet. Birgitte, kan du præsentere digtet for os? 

Ja, det er et digt, der kræver, at man lige har lidt kontekst for at forstå det 100%. Titlen taler jo om en Werther, der ligger begravet, og den Werther er en fiktiv karakter i en meget berømt tysk roman, der hedder eller hed "Den unge Werthers lidelser". Den blev udgivet i 1774 af tyskeren Goethe, og den her roman handler om en ung mand, Werther, som forelsker sig ulykkeligt i en kvinde, der hedder Charlotte eller bare Lotte. Hun er desværre forlovet med en anden, og det hænder også, at hun gifter sig med den anden. Og så tager Werther den ultimative konsekvens og begår selvmord. 

Og romanen antyder så, at Lotte måske også dør af et knust hjerte. Så en meget ulykkelig kærlighedsroman, som blev meget, meget berømt, da den kom ud i 1700-tallet. Og den startede faktisk en hel bølge af selvmord blandt unge mænd. Der var nogle, der blev så inspirerede af denne her roman, og det blev interessant, og af samme grund vakte romanen også skandale. 

Så det her er simpelthen et digt, der er stilet til en fiktiv romankarakterer, som er død. Og dermed er dette digt faktisk også et eksempel på det, vi kalder intertekstualitet med et fint ord, fordi digtet er en tekst, der handler om en anden tekst, nemlig den her roman.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Oldingen ved Werthers Grav

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.