Podcast

Her kan du lytte til vores podcast om Emil Aarestrups digt ”Nordexpeditionen”. I podcasten taler vi om digtet og kommer ind på, hvordan det kan analyseres og tolkes. Ved at lytte med får du en god introduktion til digtet, som kan hjælpe dig med din analyse og fortolkning.

Medvirkende

Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie)

Michael (cand.mag i Dansk og Filosofi)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Man få jo sådan nogle kolonialistiske billeder af, at han er nødt til at bestikke moren og faren. Moren får æsker fulde af pariserpynt og ”Papa som var mistænksom / vandt jeg med en romersk mynt”. Og så har han været nødt til at være venlig mod de andre ”eskimoer”, som er hele familien: tanter, onkler, fætre og kalde dem ”du”. Altså indynde sig på dem. 

Så er der de her veninder, der ikke bryder sig om det. De er som en flok vilde svaner i naturen, og portneren, der står foran hjemmet, han er heller ikke helt begejstret. Han er som en ”Isbjørn på sin blok”. Det er faktisk så svært, så han til sidst stiller spørgsmålet:

Skulde her jeg gaae tilgrunde
Uden Ly og Vinterhavn?
Ha! tilsidst to Gletscherarme
Smeltende tog mig i Favn.

Så til sidst, der smelter hendes isfacade. […] 

Skal vi bare læse det som en lang metafor for en scoring? Eller hvad skal vi tage med os fra det her digt? Ja, det er sådan en umiddelbar læsning, at vi oversætter alle de her billeder på et erobringsforsøg – på scoringen – til en konkret fortælling. I sig selv er det jo meget interessant at lægge mærke til, hvordan han danner de her forskellige billeder, hvordan de hænger sammen. Så kan man også træde et skridt tilbage, som du gjorde Michael i udlægningen, og sige, at det også er et spændende eksempel på den kognitive metaforik. 

Vi forbinder det her med lidenskaben med varme, og dyd, afholdenhed og distance med kulde. Det er et rigtigt godt eksempel på, at det kan udfoldes i en række forskellige poetiske billeder. 

 


 

 ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind