[0]

Minimalisme

I dette kompendie gennemgår vi den litterære strømning minimalisme. Kompendiet er lavet til dig, som skal arbejde med minimalistisk litteratur i danskundervisningen.

I kompendiet får du først en grundlæggende beskrivelse af, hvad minimalismen er. Derefter forklarer vi de træk, som er kendetegnende for en minimalistisk skrivestil, og dernæst ser vi på de genrer, som vi typisk forbinder med minimalistisk litteratur. Til sidst har vi en kort oversigt over nogle af de forfattere, der har skrevet minimalistiske tekster.

Her finder du et uddrag fra kompendiet

Hvad er minimalisme?

Minimalisme er en litteraturhistorisk strømning, som er fremtrædende i Danmark fra ca. 1990 til 2010. Begrebet minimalisme betyder grundlæggende enkelthed. 

Strømningen er kendetegnet ved korte, enkle tekster om hverdagslige hændelser og konflikter under overfladen. Teksterne gør ikke brug af særligt mange virkemidler. De begrænser sig i forhold til f.eks. billedsprog og gengivelse af tanker og følelser, sådan at de fremstår konkrete og enkle.

Den forfatter, vi typisk forbinder med minimalismen, er Helle Helle. Derudover skriver forfattere som Pia Juul, Kirsten Hammann, Christina Hesselholdt, Katrine Marie Guldager og Naja Marie Aidt også minimalistisk. 

Less is more

Ofte siger man, at minimalismens slogan er “less is more”. “Less is more” betyder i denne sammenhæng, at der er mere fortælling i en kortfattet og enkel tekst end i en detaljeret tekst med mange informationer. Med andre ord mener minimalisterne, at de kan skabe mere fortælling ved at give læseren mindre indhold.

Som eksempel kan vi forestille os en tekst, som skildrer et ægtepar, der har en kort og upersonlig samtale. Der er ikke særligt meget konkret handling i teksten, men alligevel gemmer der sig en større fortælling bag det enkle indhold: Som læsere får vi nemlig indtryk af, at der er noget galt med ægteskabet, fordi parret ikke virker interesserede i hinanden eller samtalen. Vi digter på den måde videre og udfylder hullerne i teksten.

Minimalismens placering i litteraturhistorien

Minimalismen opstår ikke ud af ingenting. Den bygger videre på træk og idéer fra tidligere og samtidige litterære perioder, mens den tager afstand fra andre. Herunder får et kort overblik over minimalismens placering i litteraturhistorien:

  • Minimalismen kan ses som en form for modernistisk eller postmodernistisk litteratur. Det skyldes bl.a., at minimalismen eksperimenterer med formen på litteraturen og forholder sig til det meningstab, som mange oplever i den moderne verden.
  • Minimalismen kan også ses som en form for realistisk litteratur, fordi minimalistiske tekster typisk gengiver en genkendelig og virkelighedsnær hverdag.
  • Minimalismen løber parallelt med 1990'ernes rå realisme. En lighed mellem de to strømninger er, at de begge skildrer virkeligheden på en konkret måde. En forskel er, at den rå realisme gengiver virkeligheden på en direkte og meget detaljeret måde, hvorimod minimalismen ofte gengiver virkeligheden på en distanceret og meget enkel måde.
  • Minimalismen har flere træk til fælles med impressionismen i slutningen af 1800-tallet. Impressionistiske tekster skildrer typisk handlingen udefra, sådan at læseren selv må stykke fortællingen sammen og fortolke, hvad der egentlig er på spil i personernes indre.
  • Minimalismen kan ses som en slags litterær modreaktion på 1980'ernes følelsesladede lyrik. Minimalismen er i modsætning til 80'er-lyrikken enkel, ordknap og objektiv og strømningens foretrukne genrer er noveller og kortprosa...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Minimalisme

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.