Litterære genre­eksperimenter

I denne opgavehjælp hjælper vi dig til at skrive en analyserende artikel om litterære genreeksperimenter. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX fra den 11. august 2021. Den tager udgangspunkt i Jeppe Brixvolds novelle “Denne pige (drama)”, som udkom i novellesamlingen Hvirvler fra 1998. 

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning, hvor du skal analysere og fortolke novellen med særligt fokus på komposition, fortælleforhold og genretræk. Du skal også vurdere virkningen af tekstens genreeksperimenter. Derudover kan du perspektivere til anden genreeksperimenterende litteratur.  

Udover analysen og fortolkningen indeholder opgavehjælpen et resumé samt arbejdsspørgsmål til at få hul på din analyse. Vi guider dig til at forstå opgaveformuleringens krav og til at perspektivere teksten.

Du kan også lytte til vores podcast, som hjælper dig godt i gang med din artikel. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra opgavehjælpen:

Vi er selv med til at skabe betydning

Novellens leg med en fortællerstemme, der kaldes for ”Læseren” antyder, at vi som læsere altid selv er med til at skabe betydning, når vi læser en tekst. Den pointe bliver også udtryk symbolsk ved, at ”Læseren” er iført en blå kedeldragt – han er trukket i arbejdstøjet. 

Pointen bliver også udfoldet ved, at ”Læseren” til slut taler uden at læse op fra arkene. Det sker, da han er gået gennem bagtæppet og har forladt scenen, hvor han har efterladt de fem ark:

Lader arket falde – går ud gennem bagtæppet, høres stadig fra højtalerne. 

Jeg er nær afslutningen nu og lykkelig. Så vidt jeg kan se har jeg mødt begge slags kærlighed livet rummer, du og hun, og jeg har intet ønske om at sammenligne jer. Farvel, min elskede.

Her virker det, som om ”Læseren” selv overtager fortællerstemmen og runder historien af. Det udtrykker, hvordan vi som læsere altid digter med, når vi læser en tekst. I alle tekster er der tomme pladser, som læseren selv må udfylde for at skabe sammenhæng – i nogen tekster flere end i andre. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Litterære genreeksperimenter

[1]
Bedømmelser
  • 19-04-2022
    Givet af 3.g'er på STX