[0]

Jeg kom til Skovens Bolig

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere, fortolke og perspektivere digtet ”Jeg kom til Skovens Bolig” af Christian Winther. Digtet er udgivet i Lyriske Digte i 1849.

Digtet handler om et lyrisk jeg, der tager en tur alene i skoven. I begyndelsen føler jeget sig ensom og vemodig, men naturens fred giver ham en indre ro. I roen går det op for ham, at han er vemodig, fordi han savner en kæreste at dele livet med. 

Du får resume og arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig godt i gang med digtet. Herefter gennemgår vi de vigtigste dele af analysen. Til sidst får du hjælp til at fortolke og perspektivere digtet. Desuden kan du høre vores podcast, hvor vi går endnu mere i dybden.

Læs vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Her har du et uddrag fra analysehjælpen:

Digtet er fortalt af et lyrisk jeg. Jegets subjektive perspektiv spiller altså en stor rolle i digtet. Det er et digt, som er fyldt med sansninger. Jeget registrerer skoven omkring sig med både øjne, ører og næse. Han hører fuglene ”Smaasnakkede paa Qvist”. Han ser hjorten, dådyrene, droslen og løvfrøen. Han både mærker og hører den blide vind puste gennem bøgetræernes top. Vinden hvirvler skovens dufte op i hans næsebor. Skovturen er altså noget nær en totaloplevelse, som aktiverer de fleste sanser. 

Det lyriske jeg nøjes dog ikke med at gives os indblik i sine sansninger af den ydre verden. Jeget beskriver også sine indre følelsestilstande for os. I strofe to beskriver jeget, at han er ”Veemodig og alene”, da han lægger sig i skovens græs. I strofe fem beskriver han den lindrende virkning, som naturens harmoniske ro har haft på hans følelser:

Og alle Tanker sorte
En Stund mit Sind forlod;
Thi Freden holdt dem borte.
Som Vagt den hos mig stod;

Den ydre ro forplanter sig til jegets indre, som også falder til ro. I den tilstand kan jeget lettere erkende, hvad det er, der gør ham vemodig:

Nei – Gud! O, lad mig dele
Din Himmels Fred med Een!

Jeget savner simpelthen en kæreste, før han for alvor kan begynde at nyde Guds skaberværk i fulde drag. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Jeg kom til Skovens Bolig

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.