[0]

Hierte-Suk

Her kan du høre en podcast om digtet ”Hierte-Suk”. Digtet er skrevet af Thomas Kingo til Aandelige Siunge-Koors Anden Part (1681). Det kendes også under førstelinjen "Naar jeg, O GUd paa Havet er". 

Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke digtet. Det kan give dig en god start på dit eget arbejde, hvis du skal fremlægge om det eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst digtet først.

Her kan du se et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Hierte-Suk". Det er et digt skrevet af Thomas Kingo i 1881, og det er Niels Aage og Birgitte, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om digtet. Niels Aage, hvad er det her for et digt? 

Ja, det er et digt, hvor vi hører et lyrisk jeg i begyndelsen, som er på havet på et skib, og havet får ham til at tænke, reflektere over, at han ligesom også har et indre hav, et følelseshav. Og ligesom der på det rigtige hav kan være stride storme og store bølger, så kan det også gå ret vildt for sig indeni, når han kan have mange negative følelser af vrede, bekymringer og frygt, som vi også hører om i digtet. 

Det får ligesom jeg'et til at tænke, at han  har et voldsomt indre følelsesliv, og at det  er et problem for ham, og han har rigtig svært ved at håndtere det. Og vi hører også, at det er et udtryk for synd, som var et vigtigt tema på det her tidspunkt i barokken i 1600-tallet, og derfor så ender han til sidst med at bede til Jesus og til Gud om at få hjælp til at klare sig mod det her indre følelsesmæssige savn, kan man sige. 

Ja, så det er sådan set indholdet i digtet, og så kan vi se på lidt på digtets form eller komposition. Altså, det har jo umiddelbart bare én strofe og tredive verslinjer, men hvis man kigger nærmere efter, så vil man se, at digtet falder i fem dele med seks vers i hver, fordi der er den samme rytme i de seks vers, så de første seks vers har samme rytme som de næste seks vers.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hierte-Suk

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.