Gys i kunsten

Her finder du hjælp og ideer, som du kan bruge til at skrive et essay om gys i kunsten. Vi ser på Geert Hallbäcks artikel ”Vampyrer – praktisk og kritisk” fra år 2000, og vi gennemgår vigtige pointer i teksten.

Desuden kan du finde inspiration til videre overvejelser over emnet om gys i kunsten, og du kan få ideer til, hvilke relevante værker du kan inddrage i dit essay.

Opgaven stammer fra dansk skriftlig eksamen på STX, 18. maj 2017:

Essay om gys i kunsten

Skriv et essay om gys i kunsten. 
Dit essay skal tage udgangspunkt i Vampyrer – praktisk og kritisk (tekst 3) og undersøge, hvorfor vi fascineres af gys i kunsten. 
Inddrag eksempler fra fx film og litteratur.

Indgangsvinkler til et essay

Når du skriver dit essay, kan du finde inspiration i følgende indgangsvinkler til emnet:

Gys som genre

Du kan vælge at begynde dit essay med en undersøgelse af de forskellige undergenrer, som den brede gysergenre  spænder over. Her kan du bl.a. komme ind på genrer som horror, thriller eller de mere almindelige spændingsfilm, der alle indeholder en større eller mindre grad af gys.

I forlængelse heraf kan du undersøge, hvordan gysergenren har bevæget sig ind i f.eks. ungdomsdramaer som fx Stephenie Meyers Twilight, der låner overnaturlige væsner fra gyserens univers. Hvad er det i disse bøger, film og serier, der gør, at de er populære?

Det modernes menneskes fascination af gys

I de senere år har gysergenren gjort sig bemærket i litteraturen og i biograferne med flere kultfilm som fx Nattens Dæmoner og Annabelle. Du kan indlede dit essay med refleksioner over, hvad det er, der gør, at det moderne menneske drages af gysergenren.

Du kan bl.a. overveje, hvorfor vi gerne vil se en film eller læse en bog, som, vi allerede fra starten ved, har til formål at skræmme os. Er det menneskets natur at opsøge det farlige og spændende? Eller er der en anden grund til, at vi frivilligt udsætter os selv for frygt?

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Gys i kunsten

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.