Podcast

Her kan du lytte til en podcast om B.S. Ingemanns novelle ”Glasskabet”. I podcasten går vi tæt på novellen og hjælper dig med at analysere og fortolke den, så du kan få en god start på dit arbejde.

Du kan høre mere om:

00:00 Intro til novellen og dens komposition

03:50 Fortælleteknik

04:45 Personer og miljø

12:20 Sproglige virkemidler

17:45 Fortolkning og tema

Medvirkende

Birgitte (cand.mag i Dansk og Engelsk)

Michael (cand.mag i Dansk og Filosofi)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Glasskabet", som er en novelle, der er skrevet af B.S. Ingemann i 1847, og det er Michael og Birgitte, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om novellen. Michael, kan du introducere novellen for os? 

Ja, det er en grufuld fortælling. Og den er også skrevet, tror jeg, for at skræmme livet ud af 1800-tallets læsere. Altså vi følger jo den her mand, som ikke kan begrave sin kone, for så mister han arven. På et tidspunkt så er han ved at gå fallit, og så er han nødt til at plyndre konens lig for ædelsten, men han finder dem ikke, og så bliver han sindssyg. Det er sådan lidt handlingen. 

Det er jo sådan en klassisk novelleopbygning. Den starter ikke in medias res, selvom det kunne lyde sådan:

Den rige Handelsmand Mr. Seyfert i London var bleven Enkemand. Han var en Særling og kun lidet yndet, da han gjaldt for en kold Egoist og hjerteløs Pengemand, der ingen andre menneskelige Pligter erkjendte, end punktlig Opfyldelse af hvad der var Lov og Ret i Landet. 

I stedet får vi en præsentation, hvor vi får at vide, hvem han er. Han er en kold egoist og en hjerteløs pengemand, og vi får også præsenteret den her kone, han har været gift med, at hun var hans modsætning, og så får vi præsenteret begivenheden, at hun dør... 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind