[2]

Tennis

I denne analysehjælp får du hjælp at analysere “Tennis” af Emeli Bergman. Novellen er udgivet i samlingen Salt (2017). 

Vi gennemgår de vigtigste elementer i novellen, som det er godt at have med i analysen. Du får også hjælp til at fortolke og perspektivere teksten. Du får desuden nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig godt i gang.

Novellen indgik i skriftlig eksamen i Dansk A på STX fra den 14. august 2023. Opgavens titel er “Fra barn til ung”, og opgaveformuleringen lyder:

Fra barn til ung

Skriv en analyserende artikel, hvor du undersøger fiktion, der fremstiller overgangen fra barn til ung. I din artikel skal du analysere og fortolke Tennis (tekst 2) og på baggrund heraf perspektivere til et eller flere andre eksempler på fiktion, der fremstiller denne overgang.

I din undersøgelse skal du anvende relevante tekstnedslag og særligt fokusere på:   

  • at analysere og fortolke novellen, herunder fremstillingen af fortælleren og hendes oplevelse af forholdet til Carl og hans forældre.
  • at perspektivere til en eller flere andre fiktionstekster, der fremstiller overgangen fra barn til ung.
  • at formidle din tekstforståelse klart for din læser med en fokuseret indledning og en nuanceret afslutning.

Omfang af din artikel: tre-fire normalsider a 2400 enheder (antal anslag inklusive mellemrum).

Der hører én tekst til opgaven.

Du kan både bruge denne analysehjælp, hvis du arbejder med novellen i forbindelse med eksamensopgaven, og hvis du arbejder med novellen i anden sammenhæng.

Hvis du bruger analysehjælpen som kilde i en skriftlig opgave, er det en god idé at huske en henvisning. 

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen:

Vi ved ikke, hvor gamle fortælleren og Carl er, men de er kommet i puberteten. Det anes fx, da fortælleren ser på Carl og bemærker “det mørkere hår, der vokser under navlen, det, der har spredt sig og er blevet kraftigere det sidste år” (l. 59-61).

Teksten rummer flere eksempler på, at fortælleren er mere seksuelt moden end Carl og er klar til at fuldføre overgangen fra barn til ung. Det kommer fx til udtryk ved, at hun begærer ham fysisk. Det kan vi se ved, at hun studerer hans krop. Hun forsøger også at vise sin tiltrækning af ham på en ret direkte måde midt i tennisspillet: 

Han går rundt på lange, spændstige ben, solbrændte med lyse hår. Han taber bolden og får den til at springe op igen med sin fod. Hans læber er store og alvorlige. Jeg bevæger mig tættere på. Helt tæt på og ser mig selv i hans pupiller omgivet af lyseblåt med mørkere stænk.

Carl er så smuk, jeg rører ved hans kind og hals og lader hånden glide ind under halsåbningen. (l. 45-50).

Fortællerens handlinger tyder på, at hun har en selvsikkerhed og en naturlighed over sig. Hun kan godt lide Carl, og det viser hun ham uden omsvøb. I hvert fald når hans forældre, der ser hende som en datter, ikke er der til at se det. Carl handler dog ikke på hendes uudtalte opfordring til at kysse hende.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Tennis

[2]
Bedømmelser
  • 29-01-2024
    Givet af 2.g'er på STX
  • 18-01-2024
    Givet af 2.g'er på STX