Middag af Tom Kristensen

Opgaven om ”Digte om hverdagsliv” fra STX d. 10. august 2022 tager udgangspunkt i digtet ”Middag” af Tom Kristensen.

På de følgende sider hjælper vi dig med at analysere og fortolke digtet, så du har et godt udgangspunkt for at skrive din artikel.

Har du brug for mere hjælp til at analysere og fortolke Tom Kristensens digt, kan du kaste et blik på vores komplette analysehjælp:

Middag

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke digtet ”Middag”. Digtet er skrevet af Tom Kristensen og er udgivet i digtsamlingen Fribytterdrømme fra 1920. Først får du et resumé og ordforklaringer, som kan hjælpe dig med at forstå indholdet. Derefter finder du hjælp til din analyse, hvor vi har fokus på centrale analysepunkter. Til sidst giver vi dig hjælp til at fortolke og perspektivere digtet.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Billedsproget bruger naturen til at beskrive byen

Digtet handler om byens liv og energi. I den sammenhæng er det påfaldende, hvor meget af digtets billedsprog, der bruger naturen som kildeområde. Et eksempel er her, hvor digtet opremser farverne på byens skilte og sammenligner dem med farver, som vi kender, primært fra naturen:

Skilte så røde som Dannebrogs Flagbund
Skilte så røde som Kød, der er rødt,
Skilte i gult som en mat Citron,
Skilte i Bladgrønt og Skilte i okker,
Skilte som Ferskner og Skilte som Lax
og Skilte som bare Pokker

Skiltenes farver sammenlignes bl.a. med kød, citron, blade, ferskner og laks. 

Måske er naturmetaforikken en måde at gøre den moderne byerfaring lettere forståelig. Den vrimlende storby var stadig et relativt nyt fænomen, da digtet blev skrevet i 1920. Man havde endnu ikke udviklet et mere selvstændigt sprog til at beskrive, hvordan byens liv opleves. Slet ikke i lyrikken, hvor det længe var helt usædvanligt at skrive om den slags moderne fænomener. 

De mange sammenligninger af byen med naturen gør byen lettere at forholde sig til for samtidens læsere. Det nye bliver sammenlignet med noget gammelkendt og bliver på den måde lettere tilgængeligt.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind