Det skrå kast

Her er vores vejledning til at skrive rapport om det skrå kast i Fysik. Øvelsen kaldes også det skrå kast uden luftmodstand, da vi ikke tager højde for luftmodstanden under kastet. Første del af øvelsen handler desuden om lodret kast og er et forsøg, man indimellem udfører for sig selv.

Beskrivelse af forsøget

Forsøget indebærer, at man affyrer en plastikkugle vha. en lille kanon. Kuglens banekurve filmes, og filmen analyseres i programmet LoggerPro.

Vi udfører tre delforsøg i denne udgave af øvelsen:

  1. Lodret kast og bestemmelse af kuglens begyndelseshastighed
  2. Skråt kast og undersøgelse af banekurvens form
  3. Skud efter mål ud fra beregning af kanonens vinkel

Din lærer kan godt opstille forsøg om det skrå kast, der ser lidt anderledes ud. Du kan dog bruge vejledningen som hjælp til din rapport, uanset hvordan du præcist har udført øvelsen.

Rapporthjælpens indhold

Her kan du læse et uddrag af rapporthjælpen

Forsøg 1. Lodret kast

Vi skal i dette delforsøg bestemme kuglens begyndelseshastighed v_{0}, som er hastigheden, kuglen forlader kanonens munding med. 

Vi fastgør en lineal til siden af kanonen. Vi måler, at mundingen befinder sig i højden 28 cm på linealen. Vi affyrer så tre lodrette skud og filmer kuglens bevægelse med en telefon.

Forsøg 2. Analyse af banekurvens form

Vi indstiller kanonen til at affyre ind over et bord med en skudvinkel på 56°. Vi lægger desuden en målestok på 1 m på bordet, som kan bruges som skala ved databehandlingen i LoggerPro. Vi sætter nu en telefon til at filme skuddet. Telefonen placeres så langt væk fra kanonen, at vi undgår, at billedet forvrænges nær kanten af billedet (kaldes parallaksefejl).

Forsøg 3. Skud efter mål

Vi stiller kanonen på kanten af bordet, så den kan affyre ud over gulvet. Vi skal nu forsøge at ramme et mål på gulvet 1,0 m fra kanonens munding. Vi opmåler og afmærker stedet med kridt. Vi beregner derefter skudvinklen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Det skrå kast

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.