[0]

Det er ikke min mand

Her kan du høre en podcast om novellen ”Det er ikke min mand”. Novellen er skrevet af Naja Marie Aidt og udkom i novellesamlingen Tilgang fra 1995.

Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke novellen. Det kan give dig en god start på dit eget arbejde, hvis du skal fremlægge om den eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst novellen først.

Her kan du se et uddrag fra podcasten. Vær opmærksom på, at det er podcasten, du køber adgang til. Vi har ikke nogen skriftlig analysehjælp til novellen.

Vi skal tale om "Det er ikke min mand", som er en novelle skrevet af Naja Marie Aidt i 1995, og det er Birgitte og Kasper, redaktører i dansk, som jeg har med til at tale om novellen. Birgitte, kan du præsentere novellen for os? 

Ja, det er en novelle, der handler om en kvinde, der kommer hjem fra en bytur, og midt om natten låser en mand sig ind i hendes lejlighed, som hun nægter at erkende er hendes egen ægtemand. Hun har en ret voldsom reaktion, når denne mand kommer ind til hende. 

Ja, det er lidt en op ad bakke-situation for hende. Kan vi tale om kompositionen i denne novelle? 

Ja, på mange måder er det en fortælling, hvor konflikten og spændingen eskalerer løbende. Vi støder også på det, vi kalder en 'in medias res'-begyndelse, hvor der simpelthen står:

Vi holder op med at tale og ser på hinanden. I det øjeblik forstår jeg, at jeg ikke bryder mig om ham. Hans blik er alt for let at gennemskue, hans øjne er som fiskeøjne, let udstående, blege og vandige;

Så det begynder sammen med, at jeg-fortælleren får en eller anden erkendelse omkring denne mand, som vi på det tidspunkt bare tror er en tilfældig mand, der forsøger at snakke sig ind på hende i byen. Hun indser, at hun slet ikke bryder sig om ham, hverken hans udseende, hans væremåde eller hvordan han tror, han står i forhold til hende. Og så læser vi videre. Altså, indledningen leger lidt med vores forventninger som læsere, fordi vi tror, det er en fremmed mand. Så tager hun hjem fra byen, og pludselig lukker den samme mand sig ind i hendes lejlighed, og så begynder vi som læsere gradvis at forstå...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Det er ikke min mand

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.