[0]

Den blå anemone

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Den blå anemone” af Kaj Munk. Digtet er skrevet i 1943. 

I digtet beskriver det lyriske jeg sin glæde ved at se en blå anemone spire frem om foråret efter en hård vinter. Anemonens modstandskraft bliver ofte læst som et symbol på modstandskampen under besættelsen.

Du får resume og arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig godt i gang med digtet. Så ser vi på de vigtigste dele af analysen. Til sidst får du hjælp til at fortolke digtet. Desuden kan du lytte til vores podcast, hvor vi går endnu mere i dybden.

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Her har du et uddrag fra analysehjælpen:

”Den blå anemone” bliver ofte læst som en allegori over den danske modstandsbevægelses kamp med den nazistiske besættelsesmagt under 2. verdenskrig. Den læsning beror i høj grad på Kaj Munks biografi. Selvom Munk i en overgang var fascineret af Hitler og Mussolini, så vendte hans sympatier sig med tiden. Han blev en ihærdig modstandsmand, der talte åbent imod den nazistiske besættelsesmagt. Det førte til, at han blev likvideret af nazisterne den 4. januar 1944. 

I den allegoriske læsning af digtet bliver anemonen til et symbol på håbet og modstandskraften i kampen mod tyskerne. Den er en lille ”amazone”, altså en mytologisk kvindelig krigerskikkelse, som er blevet stærkere af at have stået imod ”alverdens modgang”. Den er ”sejerssæl” samt ”ukuelig og sikker”, selvom den er oppe imod overmagten. 

Vinteren, der har gjort det lyriske jegs hjerte ”koldt og hårdt”, er et symbol på besættelsen. Besættelsens hårde levevilkår bliver også tydelige i strofe to, hvor anemonens miljø bliver beskrevet som ”denne fjendske zone”. Digtet kan altså tolkes som en håbefuld allegori over den danske modstandskamp mod besættelsen. Anemonen bliver et symbol på, hvordan den tilsyneladende lille og svag kan overvinde stor modstand og hårde levebetingelser. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den blå anemone

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.