[0]

Den blå anemone

Her kan du lytte til en podcast, som giver dig hjælp til at analysere og fortolke digtet "Den blå anemone". Digtet er skrevet af Kaj Munk i 1943.

I podcasten kan du blive klogere på, hvordan du kan analysere og fortolke digtet. Det kan give dig en god start på dit eget arbejde, hvis du skal fremlægge om det eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst digtet på forhånd.

Her kan du se et uddrag fra podcasten. Vær opmærksom på, at det er podcasten, du køber adgang til. Vi har ikke nogen skriftlig analysehjælp til digtet.

Vi skal tale om "Den blå anemone", som er et digt skrevet af Kaj Munk i 1943, og det er Birgitte og Kasper, som er redaktører i dansk, som jeg har med til at tale om digtet. Kasper, hvad er det for et digt, vi har at gøre med her? 

Det er et digt, som mange måske har sunget. Det er den kendte sang fra blandt andet Højskolesangbogen, og det bruges både som et årstidsdigt og til sang, men også som en slags modstandssang, der refererer tilbage til begivenhederne under besættelsestiden, hvor det blev skrevet. Det er særligt fordi forfatteren Kaj Munk, der var præst, blev skudt og dræbt af tyskerne året efter, digtet blev skrevet. 

For at forstå måden, man har læst dette digt på, er det vigtigt at kende lidt til hans baggrund. Han var faktisk i 1930'erne lidt for glad for Hitler og på et tidspunkt også for Mussolini. Men senere vendte hans sympati, og han blev en stærk modstander af besættelsesmagten under krigen. Han skrev og talte meget om dette, også som præst, indtil tyskerne ikke kunne lade ham være længere, så de skilte sig af med ham. Det har givet ham en særlig status efterfølgende, som en slags nationalhelt. 

"Den blå anemone" er nok hans mest kendte digt. Helt kort handler det om denne lille blomst, som kommer til syne nærmest som et mirakel i den magre vestjyske muld, hvor han har plantet den ud, efter han flyttede fra Lolland...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den blå anemone

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.