Karakteristik af argumentationsformen

Her hjælper vi dig med at karakterisere argumentationsformen i Stine Bjerre Herdals debatindlæg ”Tag dig selv og de sociale medier mindre højtideligt”. Vi vil med andre ord pege på de centrale sproglige og retoriske virkemidler, Herdel har benyttet sig af for at overbevise sine modtagere.

Sproglige virkemidler

For at lave en karakterisitk af argumentationsformen, kan du kigge på den måde, som afsenderen bruger sit sprog til at kommunikere sit budskab.

Vi giver her et bud på, hvad du kan komme ind, hvis du skal analysere sproget i Stine Bjerre Herdels debatindlæg ”Tag dig selv og de sociale medier alvorligt”.

Subjektiv stil og tone

Stilen og tonen i Herdels debatindlæg er meget subjektiv. Det ses allerede i begyndelsen af artiklen, da Herdel skriver ”jeg”, og da hun begynder indlægget ved at kommentere sin egen brug af de sociale medier for efterfølgende at konkludere, at hun ikke har problemer med de sociale medier:

  • ”Har jeg slukket mobilen og lukket helt ned for Facebook, Twitter og Instagram i sommerferien? Nej. … Kort sagt: Jeg har ikke de problemer med sociale medier, som så ofte bliver italesat for tiden.”

Herdel tager generelt udgangspunkt i sin egen opfattelse og mening om det at bruge de sociale medier:

Eksempler: ”Som jeg ser det (…)” / ”Jeg synes, vi har for travlt med at gøre det til et generelt problem (…)” / ”personligt bruger jeg digitale og sociale medier, når jeg har lyst (…)”.

Virkning af den subjektive stil og tone

Hvilken effekt har den subjektive stil og tone?

  • Fx at læseren kommer tættere på Herdel som person og får en følelse af at lære hende at kende?
  • Fx at læseren kan forholde sig til de personlige er
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind