Analyse af argumentationen

Hovedpåstand og belæg

En god måde at analysere argumentationen i en tekst er at benytte sig af Toulmins argumentationsmodel. Her viser vi dig, hvordan argumentationen i ”Overvågning er underholdning” er bygget op.

  • Hovedpåstand. Den centrale påstand i teksten er, at overvågning i dag er blevet til underholdning, hvilket får os til at glemme de negative sider ved overvågning. Påstanden fremgår flere gange eksplicit (direkte) i teksten, ligesom det er overskriften på debatindlægget.
  • Belæg. Påstanden begrundes med de mange underholdnings-programmer som Paradise Hotel og Big Brother, der netop benytter sig af overvågning.
  • Hjemmel. Hjemlen er dét, som skaber sammenhæng mellem påstand og belæg i et argument. Sammenhængen er i dette tilfælde, at reality-programmer, som bygger på overvågning, er underholdning.  Dermed er overvågning blevet til underholdning.
  • Både Lauritsens påstand og belæg optræder direkte flere gange i teksten, og de fremstår altså tydeligt for læseren.

Benytter sig af en gendrivelse

I sin tekst gør skribenten brug af en tydelig gendrivelse, da han benytter sig af et modargument mod sin egen påstand.

  • Det sker, når Peter Lauritsen fremhæver, at overvågning ikke udelukkende er en dårlig ting, men at det også kan have sine fordele, fx at vi kan kontrollere staten og drage omsorg for vores medborgere.
  • Lauritsen lægger da også vægt på, at vi må kunne forstå overvågning på begge måder: ”Netop det, at overvågning ikke bare har én fast betydning, men kan have forskellige mål og konsekvenser, er en vigtig erkendelse.”
  • Ved at benytte en gendrivelse tager skribenten højde fo
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind