Dokumentaristens egen rolle i skildringen af virkeligheden

I det følgende giver vi dig idéer til, hvordan du først kan reflektere over og diskutere de vigtigste pointer i teksten "Dokumentarfilm er en del af den virkelighed de skildrer" af Bo Lidegaard. Derefter kommer vi med forslag til, hvilke selvstændige refleksioner man eksempelvis kunne inddrage indenfor emnet dokumentarisme og virkelighed.

Bør man droppe dokumentarismen?

Lidegaard understreger alvorligheden i, at dokumentarfilm påstår at dokumentere noget, der er virkeligt. Ifølge ham er det slet ikke muligt at skildre virkeligheden, da dokumentaristen selv bliver en del af dokumentationen.

Men betyder det, at man helt bør droppe dokumentarfilm af fare for at komme til at fremprovokere situationer, der ikke er hensigtsmæssige?

  • Lidegaard nævner selv, at dokumentarfilm kan være gode nok, så længe man har for øje, at de ikke er objektive: 
  • Det er der ikke noget galt ved. Så længe både vi og dokumentaristen husker på, at når man gør sig selv til en del af virkeligheden, bliver man også medansvarlig for den.”

Men hvad tænker du?

  • Skal dokumentarfilm afskaffes? (Fx fordi den dokumentariske form kan have fatale følger ligesom i eksemplet med ”Pigen der ikke ville dø”?) 
  • Bør dokumentarister gøre det helt tydeligt i dokumentarfilm, at det ikke er en fuldstændig objektiv skildring? Eller ville det omvendt ødelægge selve essensen af dokumentarfilm?

Hvorfor skildre virkelighed?

Ifølge Lidegaard har det været dokumentarismens mål at skildre virkeligheden, som den er: ”Det [har] været dokumentaristernes ambition at vende tilbage til dette helt enkle: at vise virkeligheden, som den er. At kunne skildre afgørende øjeblikke, som de faktisk foregår.” 

Lidegaard mener ligefrem, at dokumentarisme er så populær, at centrale personer (som fx politikere) udnytter dokumentarismen som en strategi til selvpromovering.

Man kan i den forbindelse diskutere, hvorfor vi som seere er så interesserede i at følge med i denne virkelighed og autenticitet:

  • Mener du fx, at det er mere spændende at følge, når det skildrede er noget virkeligt og afgørende? Hvorfor/hvorfor ikke?
  • Hvorfor tror du, at så mange er så nysgerrige efter at følge med i andres liv (både op- og nedture)? (fx fordi vi ved at kunne følge med helt
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind