[0]

Biler og dyr

Her får du hjælp til at analysere og fortolke Helle Helles novellesamling Biler og dyr. Bogen udkom i 2000. Dens noveller bliver ofte brugt i dansktimerne og i større skriftlige opgaver.

Ud fra analysehjælpen her kan du lave en samlet værkanalyse, men vi giver dig samtidigt detaljeret og grundig hjælp til de enkelte noveller. I hjælpen til værkanalyse har vi fokus på temaer, skrivestil og virkemidler, som gælder for samlingen som helhed.

Den bedste tilgang til at analysere hele samlingen er at fokusere på et bestemt tema og så gå i dybden med enkelte af novellerne. Forsøger du at analysere alting i samlingen, bliver det nemlig hurtigt overfladisk.

Du får også baggrundsinformation om samlingen, som kan gøre dig klogere på dens placering i forfatterskabet og modtagelsen af den blandt anmelderne. 

Analysehjælpen giver dig et solidt udgangspunkt, hvis du skal holde oplæg eller skrive en større opgave som til eksempel SRP, SSO eller DHO om Biler og dyr som værk. Du kan også finde mange gode pointer, som kan gøre dig klogere på de enkelte noveller.

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen

Titlen Biler og dyr er umiddelbart løsrevet fra novellerne. Det kan næsten virke som titlen på en børnebog. Bevares, der er såvel biler som dyr med i mange af novellerne, men de er ikke i centrum for handlingerne. 

Derfor giver det god mening at forstå titlen i overført betydning. Det er næsten en omskrivning af den gamle kliché om det lykkelige middelklasseliv med villa, Volvo og vovse. Og det er på mange måder det ideal, som flere af hovedpersonerne søger at leve op til. Et lykkeligt middelklasseliv i et harmonisk parforhold.

Men titlen gemmer på flere tolkningsmuligheder. Bilen er et typisk symbol på den moderne civiliserede verden, hvor vi bevæger os hastigt frem gennem tilværelsen og må følge normerne i form af færdselsreglerne for at undgå større uheld. Omvendt står dyrene for vores instinktive adfærd og dybeste drifter, som vi ikke altid har styr på.  Nogle gange løber de forstyrrende ud over vejen og skaber farlige situationer i trafikken.

Den tolkning af titlen mere end antydes af forsideillustrationen på førsteudgaven af novellesamlingen. Illustrationen er en collage af tekst og ikoner. Baggrunden er en støvet grøn farve, som nærmer sig det grålige...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biler og dyr

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.