Analyse

Her finder du hjælp til analyse af Ludvig Holbergs essay ”Ægteskab og tvang” fra 1745. På de næste sider går vi i dybden med analyse af tekstens argumentation, appelformer og sproglige virkemidler.

Argumentationen i teksten er præget af, at Holberg taler til modtagernes fornuft, hvilket kaldes appel til logos. Især bruger han årsagsargumenter, når han argumenterer for, at folk bør have lov til selv at vælge deres ægtefælle.  Han overbeviser også ved at bruge billedsprog, nemlig sammenligning og metaforer. Han sammenligner blandt andet det at indgå ægteskab med at bygge et hus, hvor det er vigtigt, at materialerne passer godt sammen.

Appel til etos spiller også en rolle, det vil sige Holbergs troværdighed som afsender. Derimod fylder appel til patos næsten ingenting i teksten, hvilket står i modsætning til de fleste moderne tekster, hvor det at tale til modtagernes følelser er en del af argumentationen. I forhold til de sproglige virkemidler i ”Ægteskab og tvang” er det interessant at se på brugen af værdiladede ord, kursivering og billedsprog. 

Arbejdsspørgsmål til analyse

Herunder giver vi nogle spørgsmål, som du kan bruge til at komme i gang med din analyse af ”Ægteskab og tvang”. Det er godt at øve sig i at analysere, og her kan arbejdsspørgsmålene hjælpe dig på vej. Du kan naturligvis finde mulige svar på spørgsmålene på de følgende sider.

Hvordan virker det, at Holberg bruger negativt ladede ord som "nødes" og "afsky" til at beskrive indgåelsen af tvangsægteskaber?

Hvordan virker sammenligningen med at købe sko overbevisende på modtagerne? Se fx på, hvordan sammenlig...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind