Varmluftballon og Archimedes lov - Rapport i fysik

 • STX 1.g
 • Fysik C
 • 8
 • 1788
 • PDF

Varmluftballon og Archimedes lov - Rapport i fysik

Vi laver vores egen varmluftsballon ud fra nogle plasticposer og tape i dette projekt. Vi kommer også ind på Archimedes' lov og opdrift.
Formål: At skabe en ballon der er i stand til at flyve, samt at undersøge hvor meget den kan løfte.

Indhold

Ballonens historie:
Formål
Teori
Opdriften
Tyngdekraften
Lasteevnen
Densitet
Bygning af ballon
Eksperimentelt
Resultater
Diskussion
Måling af løfteevne
Eksperimentelt
Resultater
Diskussion
Udregning af temperatur inde i ballon
Fejlkilder
Diskussion
Opdrift på vinge
Konklusion

Uddrag

Mennesket har altid ønsket sig at kunne tage fuglenes flugt. Der findes mange meget gamle beretninger om forsøg på flyvning ved at efterligne fuglenes flyvning med fjer og vinger. Det var dog først i midten af 200-tallet f. Kr. at man kom på det rette spor. Det var den græske filosof og videnskabsmand Arkimedes der fandt ud af at: Et legeme der nedsænkes i vand vil blive holdt oppe af en kraft der i størrelse svarer til vægten af det vand som legemet fortrænger. Nogle mener dog, at ballonflyvning blev opfundet meget før.
På Nazca højsletten i Peru ligger en af verdens største arkæologiske mysterier. Ud over et kæmpe område ligger der, usynligt fra jordhøjde men synligt fra luften, en mængde kæmpestore tegninger. Ristet i slettens overflade som vores helleristninger findes der blandt andet præcise geometriske figurer og afbildninger af fugle og solguder. Da det er totalt umuligt at se disse, flere kilometer store værker fra jorden, må idémanden bag have haft mulighed for at komme til vejrs. Nogle mener at besøgende fra det ydre rum har hjulpet til. Mere sandsynligt er det dog, at man har brugt varmluftballoner. Arkæologer har nemlig fundet 1500 år gamle indianske potteskår, hvorpå der er tydelige tegninger, af noget der til forveksling ligner balloner... Køb adgang for at læse mere

Varmluftballon og Archimedes lov - Rapport i fysik

[3]
Bedømmelser
 • 13-05-2011
  Kan stærkt anbefales - god inspiration :)
 • 24-04-2014
  DSen er god, men kunne godt blive bedre.
 • 28-12-2010
  GOD OPGAVE, KAN ANBEFALES! :D