SRP om FIFA og VM i Qatar

 • STX 3.g
 • SRP (Idræt B, Samfundsfag A)
 • Godkendt
 • 27
 • 5566
 • PDF

SRP om FIFA og VM i Qatar

SRP i Samfundsfag A og Idræt B, som indeholder en gennemgang af FIFA, samt hvordan Qatar opnåede at få VM. Qatar spiller en større og større rolle i den internationale sportsverden. Hvorfor er de villige til at bruge mange penge på dette projekt og hvilke konsekvenser har det for idrætten?

Udover dette kommer SRP'et ind på varmefysiologi og hvordan kroppen påvirkes af de høje temperaturer der er i Qatar.

Opgaveformulering

Gør rede for FIFAs struktur med henblik på at belysebeslutningsprocessen der førte til Qatars værtsskab for VM-slutrunden i fodbold i 2022.
Diskuter hvilke fysiologiske udfordringer deltagerne ved slutrunden vil stå overfor hvis kampene skal afvikles om sommeren. Hvordan kan spillerne forberede sig bedst muligt til at spille kampe i høje temperaturer?
Diskuter endelig hvorfor Qatar satser så voldsomt ¨på branding via sporten idet du inddrager de økonomiske aspekter.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 4
Indledning 5
Qatar 5
FIFA's struktur 7
Administrationsomkostninger 8
Hvem bestemmer, hvem der får et vm-værtsskab 9
VM i Qatar 10
Beslutningsproces præget af korruption 10
Andre sager 11
Varmefysiologi – vm I Qatar 12
Væske 13 Elektrolytter 14
Forberedelser 15
Økonomi forbundet med FIFA's VM 16
Problemerne hos FIFA 18 Konklusion 22
Litteraturlisten: 23
Internetsider: 23 Artikler: 25

Uddrag

Indledning

De store sportsbegivenheder er kommet for at blive, de bliver større og større og dyrere og dyrere. Det har resulteret, at lande har været i ruiner mange år efter. Hvis vi kigger på lande, som ligger tæt på os, kan vi se, at et land som Grækenland, der har holdt OL i 2004, længe har kæmpet med økonomiske problemer. Men det er ved at være slut. Lande med en masse guld på kistebunden er begyndt at træde ind i på den sportslige scene. Hvad skal udvælgelseskriteriet være for værtsskab af store sportsbegivenheder? Skal vi vælge lande, som er demokratiske, lidt demokratiske eller skal vi bare lukke øjnene for de rige, korrupte og udemokratiske lande og lade dem skinne, eller er der en morale og etik i sporten anno 2015. FIFA's valg af værtslande kan have konsekvenser for, hvordan idrætten udvikler sig.

Denne opgave vil igennem søgning på nettet og artikler i danske dagblade søge viden og information omkring VM i Qatar i år 2022, i særdeleshed de økonomiske aspekter af valget af værtsland. Udover dette skal det undersøges, hvordan afholdelse af store sportsevents i ekstremt klima på fysiologiens side påvirker kroppen og dens reaktion i varme klimaer.

Qatar

Qatar er et land, som ligger på den arabiske halvø. Landets landskab består hovedsagligt af ørken så langt øjet rækker. Landets hovedindtægt kommer fra deres massive olie-og gasproduktion, hvilket har gjort, at de også er verdens rigeste land ifølge Den Internationale Valutafond2. Qatar har modsat andre olielande valgt at investere i infrastruktur og byggeprojekter, mens andre olielande såsom Saudi-Arabien bruger pengene på fester og andre forbrugsgoder, såsom kroningen af deres nye konge Salman, som kostede 32 mia. kroner3. Udover dette har Qatar fået...

FIFA's struktur

FIFA har deres hovedkvarter placeret i Schweiz. Udover at være i Schweiz er FIFA i samtlige lande med fodbold. FIFA er delt op i seks forskellige underforbund, som er placeret i forskellige verdensdele. Stedet hvor man finder ud af tingene og stemmer er på FIFA's årlige kongres. På denne kongres har hvert nationalt fodboldforbund én stemme. Når der skal stemmes i EU, har det ikke noget med landets størrelse og indbyggertal at gøre, fx har...

VM I QATAR

Men, hvordan var beslutningsprocessen omkring Qatars værtskabs for VM egentligt gået til? Det skal vi længere tilbage historien for at finde ud af og længere tilbage i Sepp Blatter's og rigmanden Mohamed Bin Hammam's venskab for at finde ud af. Da Sepp Blatter vandt valgkampen mod svenskeren Lennart Johansson i år 1998, var det ikke alene Sepp Blatters egen fortjeneste. Men en ligeså stor del af den sejr var Mohammed Bin Hammams.
Det gik Muhammed Bin Hammam rigtig godt, han blev både præsident for...

Beslutningsproces præget af korruption

I Mohammed Bin Hammam's kæmpe ønske om, at VM skulle komme til Qatar, gik han i gang med et kæmpe lobbyist arbejde. Der blev betalt store summer bestikkelse til fodboldledere både direkte og indirekte. Dette førte til udelukkelse på livstid for Mohammed Bin Hammam's store passion16. En kulegravning af omfanget af beskikkelsessager, som Mohammed Bun Hammam har lavet, er der kommet 11 konkrete eksempler frem. Qatar har brugt 17.17billioner pund17 på at købe stemmer for at få nok til at... Køb adgang for at læse mere

SRP om FIFA og VM i Qatar

[2]
Bedømmelser
 • 21-03-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 11-01-2023
  Givet af 3.g'er på STX

Materialer relateret til SRP om FIFA og VM i Qatar.