SRO om anoreksi i Biologi A og Psykologi B

  • STX 2.g
  • SRO (Biologi A, Psykologi B)
  • 10
  • 13
  • 4004
  • PDF

SRO om anoreksi i Biologi A og Psykologi B

Denne Studieretningsopgave (SRO) handler om anoreksi hos unge piger og hvordan det kan behandles.Herunder undersøges det hvad der kan være årsager til anoreksi, og hvad der er vigtigt at tage højde for i behandlingen. Med fagene Biologi A og Psykologi B belyses både de biologiske og psykologiske tilgang til tilstanden.

Til at understøtte opgavens teori, er der gjort brug af undersøgelser, observationer, samt kvalitative og kvantitative iagttagelser lavet af forskellige forskere.

Problemformulering
Hvordan behandler man bedst anoreksia nervosa hos unge piger?
- Kort redegøre for hvad anoreksia nervosa er.
- Undersøge hvad der kan være årsag til anoreksia nervosa.
- Diskutere hvilke af disse forklaringer, der er vigtigt at tage højde for, når man skal tilrettelægge behandling.

Indhold

Abstract 1
Problemformulering 1
Indledning 3
Redegørelse for anoreksi nervosa 3
Mulige årsager til anoreksia nervosa 4
Multifaktoriel tilstand 4
Genernes rolle 5
Appetitregulering 6
Delkonklusion 7
Tilrettelægning af en behandling 7
Biologiens betydning 7
Psykologiens faktorer 8
Delkonklusion 9
Konklusion 10
Bilag 11
Litteraturliste 12

Uddrag

Redegørelse for anoreksi nervosa

Nervøs spisevægring er en psykiatrisk diagnose med syndroms diagnose, hvilket vil sige, at man sætter navn på en bestemt kombination af symptomer. Den tydeligste symptom ved anoreksi er afmagring på grund af en meget nedsat indtagelse af føde og muligvis nedsat appetit. Nedsat indtagelse af føde betyder, at kroppen forbrænder mere energi end, hvad der bliver indtaget, hvilket vil sige, at man taber sig. Det er svært at finde en god definition på begrebet, men tabel 2.2 i Bergstörm et al. Viser DSM-IV-kriterierne for anoreksia nervosa. Første kriterie er, at man nægter at holde kropsvægten på eller over den laveste normalgrænse for sin vægt og alder. Det kræver et vægttab på 15% at stille diagnosen. Anden kriterie er, at personen har en stor stærk for at tage på i vægt eller blive fed, også selvom personen er undervægtig. Tredje kriterie er en forstyrret kropsopfattelse og overdrevent påvirkning af egen vægt og form. Man fornægter alvoren, der er i den lave kropsvægt. Fjerde og sidste kriterie er, at mindst tre følgende menstruationer udebliver. Dette fænomen kaldes for amenorré, da der ikke er tale om graviditet.
Selvom det første kriterie siger, at det kræver et vægttab på 15% for, at man kan stille diagnosen, så kan man have et stort behov for hjælp, selv hvis vægttabet slutter før de 15%. Man behøver derfor hellere ikke i det kliniske arbejde at vente på, at vægten er faldet med 15%, da patient i mellem tiden kan sætte sig selv i livsfare eller forværre spiseforstyrrelsen.
Udeblivelsen af menstruation sker tidligt i forløbet, og ofte også før der er sket et større vægttab,... Køb adgang for at læse mere

SRO om anoreksi i Biologi A og Psykologi B

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til SRO om anoreksi i Biologi A og Psykologi B.