Det store i det små: Globalisering i litteraturen | Essay om det lokale og det globale i litteraturen

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 4
  • 1804
  • PDF

Det store i det små: Globalisering i litteraturen | Essay om det lokale og det globale i litteraturen

Essayet handler om det lokale og det globale i litteraturen og tager udgangspunkt i teksten "Det store i det små: Globalisering i litteraturen" af Elisabeth Skou Pedersen fra 2. april 2013. Opgaven er et eksemplarisk essay, som er udarbejdet af Studienet. Brug det som inspiration til din egen opgave.

Opgaven besvarer opgave 3 i eksamenssættet i Dansk A den 30. maj 2016 med opgaveformuleringen:

3 Det lokale og det globale i litteraturen
Skriv et essay om det lokale og det globale i litteraturen. Du skal i dit essay tage udgangspunkt i Det store i det små: Globalisering i litteraturen (tekst 3) og overveje, hvordan forholdet mellem sted og identitet afspejles i litteraturen.
Inddrag eksempler. Du kan også inddrage eksempler på andre typer kunst end litteratur.

Hjælp til essayskrivning
Hvis du har brug for hjælp til at opbygge dit essay, kan du se vores vejledning til essay:

Dansk essay | Model og vejledning

Uddrag

For nylig læste jeg Helle Helles roman ”Ned til Hundene” for anden gang. Romanen foregår i et lille lokalsamfund, og selvom jeg er et moderne menneske i en globaliseret verden, nyder jeg virkelig at læse bøger, som foregår i et lille lokalsamfund. Hvordan kan globaliseringen ses i litteraturen? Globalisering er et ord, som beskriver hvordan hele verden bliver 'mindre'. Det er nemmere og billigere end nogensinde før at kommunikere og transportere, og det påvirker det moderne menneske med en enorm rodløshed. Artiklen ”Det store i det små: Globalisering i litteraturen” fra Litteratursiden.dk den 2. april 2013 er skrevet af Elisabeth Skou Pedersen. Her beskriver forfatteren, hvordan litteraturen reagerer på globaliseringen ved enten at søge mod det lokale eller mod det globale. Men hvordan former litteraturen egentlig vores syn på globaliseringen, det lokale og det globale?

Vi lever i en tid, hvor alt tilsyneladende accelererer. Snart har hele verdens befolkning adgang til internettet, og kommunikation mellem verdens lande går hurtigere end nogensinde før. For blot ganske få generationer siden så verden helt anderledes ud. Min egen bedstemor kan ikke følge med, og i en form for stille protest mod globaliseringen har hun nægtet at røre ved en computer. Rejser vi længere tilbage i tiden, befinder vi os i den tid, hvor Danmarks, efter min mening, største litterære kunstner, H. C. Andersen, levede. Han var en underlig fisk og en berejst herre. Han skrev blandt meget andet rejsebeskrivelser fra Italien og beskrivelser af datidens nye transportvidunder, damplokomotivet. I 1852 udkom en tekst, hvor han ser ind i fremtiden. ”Om Aartusinder”, hedder teksten, men allerede i dag kan vi nikke genkendende til de ting, som han forudså i værket. Han beretter om en globaliseret verden, hvor rejser foregår hurtigt. Men han så ikke kun positivt på udviklingen og kommenterer nærmest sarkastisk, at man kan se Europa på otte dage... Køb adgang for at læse mere

Det store i det små: Globalisering i litteraturen | Essay om det lokale og det globale i litteraturen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.