Credo af Erik Knudsen

  • HHX 3. år
  • Dansk A
  • 11
  • 7
  • 2452
  • PDF

Digt- og lyrikanalyse: Credo af Erik Knudsen

Hent gode ideer til fokuspunkter i din egen analyse af Erik Knudsens digt Credo fra 1949.

Digtet analyseres strofe for strofe og opgaven kommer vidt omkring: både omkring hensigten med digtet, stilistiske virkemidler, ordvalg, billedesprog og tema i digtet.

Der perspektiveres desuden til den tid, som digtet er skrevet i, modernismen.

Uddrag

Han skrev digtet ”Credo” under heretica modernismen, hvilket bestod af en række unge lyrikere, som i årene 1945 – 1950´erne samledes om tidsskriftet ”Heretica”. Genren omhandlede efterkrigstiden og den politiske befrielse. Lyrikerne vendte sig mod materialismen og fokuserede mere på mennesket som individ.

Digtet omhandler efterkrigstiden. Efter 1945 havde folket en meget stærk følelse af kaos, usikkerhed, værdisammenbrud og tomhed. Disse kolde følelser blev især forstærket af yderligere usikkerhed overfor fremtiden, da den kolde krig bragte ny frygt med sig i form af atombombetrusler. På trods af de mange trygheds forstyrrende elementer i folks hverdag, sporede folk dog en vis optimisme. Man havde under 2. Verdenskrig levet under samme forhold som rotter og mus, men tanken om en fremtidig velstand og frem for alt fred i verden, opløftede folk til at være mere optimistiske.
I digtet understreges særlig kontrasterne imellem det gode og det onde i form af folket som det gode og Hitlers hær som det onde. Derved opnår Erik Knudsen at give digtet en spænding, og antiteserne giver hinanden modspil. At Erik Knudsen selv levede under 2. Verdenskrig og efterfølgende følte folkets optimisme, gør ham i stand til at formidle sine ord, så læseren kan leve sig ind i digtet ”Credo”, og at man kan forestille sig hvilken forfærdelig situation folket levede i. Hans holdninger er klare i digtet, som fx at man aldrig skal give op eller fortvivle, men derimod kæmpe imod og ikke lade sig nedgøre pga. den person man er (fx jøde under 2. Verdenskrig).
Digtet er muligvis også et forsøg fra Erik Knudsens side på at gøre digtningen til instrument for en politisk opfordring til folket og samfundet. Han blev jo senere politiker og hans politiske engagement kan spores i digtet i form af, at selvom man er lille i forhold til andre, så skal man stå ved, og kæmpe for sin ret, sin ret som menneske og ikke lade sig påvirke af andre. ”Troen der før var klippegrund forandrer sig, forandrer sig, bølger står ind fra det åbne hav og knuser den døde granit til skum” strofe 3 linje 31. Dette er præcist hvad man ville gøre i et lille politisk parti.

Resumé:
Digtet ”Credo” omhandler krig og ødelæggelse. Man læser at soldaterne, mænd med ære, som... Køb adgang for at læse mere

Credo af Erik Knudsen

[4]
Bedømmelser
  • 06-05-2012
    Jeg fik ikke meget ud af denne analyse og mener den er meget overfladisk og med en del mangler. Den siger blandt andet at digtet er et udtryk for en kollektiv følelse og der mener jeg det er lige modsat. Den mangler en ordentlig eksistentiel analyse, den er ikke udførlig nok.
  • 04-12-2011
    Givet af 2.g'er på STX
    Ok analyse, dog med nogle få mangler
  • 22-04-2010
    Fed
  • 31-05-2009
    rigtig god opgave...

Materialer relateret til Credo af Erik Knudsen.