SRP om Stephen King og Horrorgenren i Engelsk og Dansk

 • STX 3.g
 • SRP (Dansk A, Engelsk A)
 • 12
 • 22
 • 9052
 • PDF

SRP om Stephen King og Horrorgenren i Engelsk og Dansk

SRP'et benytter sig af fagene Dansk A og Engelsk A der sammen belyser emnet; Stephen King og Horror-genren.

Jeg benytter mig af "The Shining", som er skrevet af Stephen King, til at undersøge Horror-genren, og hvordan han formår at mestre gyset.

Herudover analyserer jeg filmen "Cecilie" af Hans Fabian Wüllenweber.

Obs. Opgaven indeholder ikke resumé.

Indhold

1. Indledning 4
2. Horror-genren
2.1 Definition 4
2.2 Den gotiske litteratur 5
2.3 Former for gys 5
2.4 Fascinationen – ”Angstlust” 6
3. The Shining – Romanen af Stephen King
3.1 Introduktion til Stephen King & The Shining 8
3.2 Analyse og fortolkning
3.3 Personerne 9
3.4 Fortællerteknik, tema og stilistiske virkemidler 13
4. Cecilie – En dansk gyser
4.1 Introduktion til Cecilie 15
4.2 Filmanalyse og fortolkning 15
4.3 Filmiske virkemidler 18
5. Sammenholdning af The Shining & Cecilie
5.1 De psykologiske aspekter 20
6. Konklusion 23
7. Litteraturliste 24

Uddrag

Indledning:
Vi bliver meget påvirkede af det vi hører, ser og læser. Et smukt stykke musik kan få det mest koldblodige menneske til at fælde en tåre, en sjov komedie kan få en sur, gammel mand til at trække på smilebåndene, og en uhyggelig gyserroman kan lægge selv den mest rationelle person søvnløs i mange nætter.

Hvorfor berøres vi af fiktive fortællinger, når vi er velvidende om deres opfundne identitet? Hvorfor sætter vi en gyserfilm på, når vi ved den vil skræmme os fra vid og sans? Hvorfor fascineres vi, og samtidig væmmes ved ondskabsfulde gerninger? Det var dette, der fangede min interesse for ”Horror-genren”.

Det er fagene Dansk og Engelsk, der sammen skal belyse emnet, og da Stephen King af mange er omtalt som ”The King of Horror”, fandt jeg det ideelt at undersøge, hvordan han mestrer gyset i ét af hans mest populære værker; ”The Shining”.

Derudover har jeg valgt den danske gyserfilm ”Cecilie” af Hans Fabian Wüllenweber, til at undersøge, hvordan det filmiske gys fremstilles.

Ud fra dette har jeg valgt at strukturere min opgave således, at jeg først kort vil redegøre for, hvad der forstås ved begrebet ”Horror-genre”, og dens opstandelse. Derudover vil jeg komme ind på menneskets fascination af gyset.

Dernæst vil jeg analysere og fortolke ”The Shining” af Stephen King, samt ”Cecilie” af Hans Fabian Wüllenweber, og undersøge hvordan virkemidlerne er anvendt i forhold til Horror-genren.

Afslutningsvis vil jeg sammenholde de to værker med fokus på de psykologiske aspekter i gyset... Køb adgang for at læse mere

SRP om Stephen King og Horrorgenren i Engelsk og Dansk

[1]
Bedømmelser
 • 23-09-2011
  Givet af 3.g'er på STX
  super fed opgave, den gav mig rigtig meget inspiration og den var godt gennemarbejdet, jeg har efterfølgende selv valgt at skrive om gyser-genren i min SRP, så jeg siger mange tak!

Materialer relateret til SRP om Stephen King og Horrorgenren i Engelsk og Dansk.