SSO om træningsfysiologi

 • HF 2. år
 • SSO (Idræt B)
 • 12
 • 20
 • 5957
 • PDF

SSO om træningsfysiologi

Redegør for hjertets opbygning, analyserer hvordan en løber skal træne for et ultraløb i højden (aerob træning) samt diskuter doping i elitesporten (etisk og moralsk).

Besvarer:

Hvilke fysiske og træningsmæssige krav, stilles der til en maratonløber, som skal løbe et ultraløb Swiss Alpine 78km, der foregår i en højde 2600 m.o.h?
Endvidere bliver der vurderet om en løber af denne type, der bliver beskrevet, vil have gavn af anvendelse af doping.
Til sidst i opgaven diskuteres et varmt emne som etik og moral i sport ud fra et helhedsperspektiv, heraf også anvendelsen af doping i motionsidræt og elitesporten.

Træningsprogram er ikke vedhæftet opgaven.

Indhold

Idræt b - træningsfysiologi 1
Indledning 4
Hvad løber vi efter? 5
Arbejdsfysiologi og aerob træning 5
Kredsløbets opbygning 6
Kredsløbet under arbejde 6
Aerob energiomsætning – aerobe processer 7
Aerob effekt 7
Aerob kapacitet 8
Sammenfatning 8
Analyse af træningsprogram 9
Træning af den aerobe effekt 10
Træning af den aerobe kapacitet 11
Mountainbike og svømning 12
Ultraløb I højderne 12
Akklimatisering 12
Sportens moral og etik 13
Sportens ånd og væsen 13
Sportens ukristelighed 16
Doping I elitesport og motionsidræt 16
Konklusion 18
Litteraturliste 19

Uddrag

Indledning

Mennesket er fantastisk skabt af natur og med vores krop, kan vi udføre de mest utrolige ting.
Evnen til løb og udholdenhed spiller en vigtig rolle i vores evolution. I vores tid udfordrer vi os selv til at gøre det ultimative. Vi skal være hurtigere – højere – stærkere, men hvad kræver alt dette af et menneske?
I denne opgave gennemgås, hvilke fysiske og træningsmæssige krav, der stilles til en maratonløber, som skal løbe et ultraløb Swiss Alpine 78km, der foregår i en højde 2600 m.o.h. I den forbindelse er det relevant at vide noget om hjertets opbygning, hvad der sker med kredsløbet under arbejde samt en forståelse for, hvad den aerobe effekt og kapacitet er. For at kunne besvare, hvad der kræves for at en maratonløber kan gennemføre et løb som Swiss Alpine, vil der i opgaven blive konstrueret et begrundet træningsprogram for en 25-årig maratonløber. I træningsprogrammet fremgår det, hvordan man skal træne sig til at opnå en bedre aerob effekt og kapacitet, hvilken effekt det har for kroppen og hvilke pulszoner man skal træne i. Endvidere vil der blive taget stilling til, hvordan mountainbike og cykling kan have en gavnlig effekt for en person, der skal løbe i bjergene. Ud over de ændringer i kroppen, der opstår ved træning, sker der også nogle fysiologiske ændringer i kroppen, når vi bevæger os op i højden. I opgaven vil der ydereligere blive set nærmere på disse fysiologiske ændringer desuden blive beskrevet, samt hvorledes man kan tilvænne sig til nogle af disse ændringer ved akklimatisering.
Endvidere bliver der vurderet om en løber af denne type, der bliver beskrevet, vil have gavn af anvendelse af doping.
Til sidst i opgaven diskuteres et varmt emne som etik og moral i sport ud fra et helhedsperspektiv, heraf også anvendelsen af doping i motionsidræt og elitesporten... Køb adgang for at læse mere

SSO om træningsfysiologi

[2]
Bedømmelser
 • 08-12-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  Lige efter bogen !! Gav mig rigtig meget inspiration og hjælp til at komme i gang! tak for det :D
 • 23-03-2015
  Super god opgave :))

Materialer relateret til SSO om træningsfysiologi.