Udholdenhed og svømning | Træningsprojekt

 • STX 3.g
 • Idræt C
 • 10
 • 5
 • 1562
 • PDF

Udholdenhed og svømning | Træningsprojekt

Et træningsprojekt med fokus på udholdenhed.

Et teoriafsnit om udholdenhed, kost, svømning og svømmetaget. Fremgangsmåde & resultater. Evaluering af projektet.

Introduktion og formål:
Unges livsstilsvaner er blevet markant værre over de sidste to årtier. Computeren er blevet mere tiltrækkende, fastfoodkæder skydes eksponentielt op overalt i Danmark og flere og flere usunde produkter bliver sat op på hylderne i de lokale supermarkeder. Dette bidrager alt sammen til, at unge begynder at finde motion overflødigt og unødvendigt.

Dette er bestemt ikke en positiv retning. For undersøgelser har vist, at motion gavner på flere områder. Man får en fornemmelse af mere energi, koncentrer sig bedre, får en finere balanceevne og undgår vægtproblemer.

Jeg har i periode på 10 uger været i gang med træningsprojekt. Mit hovedområde har været udholdenhedstræning og har derfor vælger at lægge mit fokus på en træning, der forøger min udholdenhed. I mit tidsrum på 10 uger, har jeg svømmet, cyklet og løbet samt begyndt på en ny kostplan. Jeg har valgt at fokusere mest på svømning, fordi det er en sportsudøvelse, jeg nyder og har stor kendskab til.

Lærers kommentar

- Godt teoriafsnit,
- Bedre opremsning af mine 10 end blot ét skema.
- God evaluering.

Elevens kommentar

Inkludere min personlige idrætsdagbog.

Indhold

Introduktion og formål
Teori omkring udholdenhedstræning
Svømningsteori
Min motivation
Resultater og mål
Evaluering af projektet
Kilder

Uddrag

Teori omkring udholdenhedstræning:
Udholdenhed er en vigtig faktor ved langdistancesport som f.eks. løb, cykling, svømning, langrend, roning og bjergbestigning. Evnen til at opretholde en høj belastning er sekundær, hvis du ikke kan holde tempoet på den planlagte distance. Jo længere distance du ønsker at tilbagelægge, desto vigtigere er det derfor, at du har en god og stor udholdenhed.
Tempoet i udholdenhedstræningen skal være nogenlunde afslappet, uden at være sløvt, som i brystsvømning. Medmindre man svømmer meget længere, end man er vant til, bør en svømmetur i dette tempo føles nemt, og til tider kan man få følelsen af, at man kunne svømme i en uendelighed. Når man svømmer i udholdenhedstempo skal man nogenlunde ubesværet kunne føre en samtale med svømmepartneren.

For at have energi til ens træning er det vigtigt med en ernæringsrig og varieret kost, rig på fibre, groft og grønt, og masser af vand. Det er jo vigtigt, at glykogendepoterne i musklerne (sukkerlagerne) er fyldt tilstrækkeligt op før træning for at kunne levere den fornødne energi til den forestående træning, og ligeledes er det vigtigt, at de bliver fyldt op igen efter endt træning. Depoterne kan gennem træning påvirkes til at blive større. Af de tre energikilder (kulhydrat, protein og fedt) er kulhydrat den mest vigtige i udholdenhedstræning. Kulhydrat er nemlig den vigtigste energileverandør. Dette skyldes, at energien forholdsvist hurtigt frigives, når det oplagrede... Køb adgang for at læse mere

Udholdenhed og svømning | Træningsprojekt

[1]
Bedømmelser
 • 10-12-2011
  Givet af 3.g'er på STX
  Er ikke totalt enig i teoriafsnittet med din lærer. Fin overordnet forklaring af svømmetagene, men på 3g niveau ville jeg mene man skulle nævne musklernes navne samt koncentrisk/statisk/excentrisk arbejde. Rigtig godt med teorierne Newtons aktion-reaktion og Bernoullis princip om løft/sug men uddyb?