Atletik, fysiologi og anatomi

  • STX 3.g
  • Idræt B
  • 10
  • 8
  • 2197
  • PDF

Atletik, fysiologi og anatomi

Opgaven besvarer en analyserende del af et videoklip, som er selvoptaget, efterfølgende er der gået i dybden med hvilke muskler og bevægelser der bruges inden for atletik.

Selve opgavesættet er udstedt af egen idrætslærer dog med erfaring fra andre idrætslærere.

Lærers kommentar

Lærerens kommentar til opgaven var "super gennemført og god beskrivelse af muskler, led, nerve og anatomi generelt."

Det eneste læreren mente, der kunne gøres bedre, var forslag til forbedring af forsøgspersonens videoklip, ellers var alt i skønneste orden - og læreren sagde det ville have givet 12 hvis et par forslag var blevet nedskrevet.

Indhold

1. Analyser filmklippet af dig selv og dit spydkast/højdespring
2. Generelle spørgsmål

Uddrag

- Da jeg ikke selv er blevet optaget, grundet den fibersprængning jeg pådrog mig, har jeg valgt at analyserer klippet af Xs højdespring.
Tilløb: Som jeg kan se på billedet vælger Nicolai Dahl, kun at bruge 5-6 skridt, det er meget typisk begyndere og mindre øvede. De professionelle plejer at bruge en ca. 8-14 skridt, da de dermed får en større tilløbshastighed og bedre afsæt. Han indløbsvinkel som ligger meget tæt op af de bedst mulige 30°, men da han kommer ind mod madrassen skal vinklen gerne helst være 45°-55°, han fortsætter med de ca. 30°. Samtidig med det, kommer han til at mangle at komme lidt skarpere hældning mod venstre med kroppen ind mod midten, så han får en noget større centrifugal kraft omkring den longitudinelle akse, og dermed mulighed for at øge sit springs højde og sit spjæt bedre med benene i form af, at tyngdepunktet sænkes.
Nicolai Dahls tilløb med afstand pr. skridt, er heller ikke godt. Han løber i en nærmest 1 2 3 4 5, hvor det anbefales at løbe en 1 2 3 4 5, og øge med en plus 5-15 cm pr. skridt de sidste 2-4 skridt.
Afsæt: Nicolai Dahl, kommer for tæt ind mod madrassen, før han sætter af fra jorden. Han er kun en maks. 40 cm. Fra madrassen, og det anbefales alt efter tilløbshastighed, springhøjde og stemstillingen ca. 50-90 cm fra madrassen. I forhold til stemstillingens bedst udgangspunkt, gøres det præcist modsatte rent faktisk. Nicolai vælger at sætte af korrekt nok med venstre ben, men på tæerne og ikke på hælen, som giver bedst mulig stemstilling. Han vælger dog at gå op med svingbenet til en vinkel på ca. 90°, som er den præcise vinkel man kan komme op til, i at opnå bedst mulig rotation inden man er ryg mod overligger. Den eneste fejl, som bliver begået med hensyn til svingbenet, er at det reelt set aldrig kommer ned igen, og det sænker hans rotation, hvilket ses tydelig og en ubalance i benene. Dette er måtte en del af årsagen til, at han netop lige får ramt med afsætningsbenet på overliggeren og dermed river stangen ned.
Svaj: Svajet er der en del problemer ved, der skulle trænes mere på, at komme op i vandret position med ryggen, så bedre svaj i hoften kunne give de sidste par cm, dette skyldtes også igen hældningen mod midtens punkt mangler lidt, havde der været lidt større hældning på, kunne den vandrette position bedre... Køb adgang for at læse mere

Atletik, fysiologi og anatomi

[4]
Bedømmelser
  • 09-11-2013
    Givet af 3.g'er på STX
    Udemærket opgave, men det var vist ikke lige det, jeg ledte efter
  • 15-02-2011
    Den er okay, kunne godt ha været forklaret lidt mere i bunden
  • 17-04-2012
    rigtig god opgave.........................
  • 28-10-2010
    sssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss