Hjælp til at besvare spørgsmål 2

Kapitlet hjælper dig med at besvare spørgsmål 2. Du får et forslag til, hvordan du kan opbygge din undersøgelse, og idéer til, hvad du kan komme ind på.…

...

Sådan kan du opbygge din undersøgelse

Her er et forslag til, hvordan du kan opbygge din undersøgelse:

  1. Indledning. Her gennemgår du, hvordan du vil opbygge din besvarelse, og hvornår du vil komme ind på de forskellige bilag.
  2. Køn, alder og oprindelses betydning for kriminalitetshyppighed. Her gennemgår du tabel 1 (fællesdel) og tabel 1 (B1).
  3. Forældrenes betydning for børnenes kriminalitetstilbøjelighed. Her gennemgår du tabel 2.
  4. Køn og alders betydning for tilbagefald til forbrydelse. Her…

...

Køn, alder og oprindelses betydning for kriminalitetshyppighed

Mænd og kvinders tilbøjelighed til at begå straffelovsovertrædelser

Du kan inddrage tabel 1 (B1) for at få et indtryk af forholdet mellem mænd og kvinders tendens til at begå forskellige slags straffelovsovertrædelser. Du skal være opmærksom på, at tabellen kun fortæller dig noget om straffelovsovertrædelser. Tabellen fortæller dig altså ikke noget om andre slags lovovertrædelser.

Tabel 1 (B1) fortæller dig ikke det præcise forhold mellem mænd og kvinders tendens til at begå straffelovsovertrædelser. Det skyldes, at der kan være forskellige andele af fældende og ikke-fældende afgørelser for de to køn, og at der ikke er præcis lige mange mænd og kvinder i hvert aldersinterval. Alligevel giver tabellen sandsynligvis et nogenlunde korrekt billede af forholdet. Det kan man argumentere for ved at pege på, at der ikke er nogen oplagte grunde til at tro, at andelen af fældende afgørelser s…

...

Forældrenes betydning for forbrydelse

Du kan bruge tabel 2 til at vise, at forældrenes indkomst har stor betydning for børnenes kriminalitetstilbøjelighed. Børn af de fattigste forældre har en større kriminalitetstilbøjelighed end gennemsnittet, og børn af de rigeste forældre har en lavere kriminalitetstilbøjelighed end gennemsnittet.

Der er dog forskel på, hvor stor betydning forældrenes indkomst har for tilbøjeligheden til at begå forskellige slags kriminalitet. Betydningen er f.eks. langt større i forhold til vold end…

...

Køn og alders betydning for tilbagefald til forbrydelse

Du kan bruge yderste højre kolonne i tabel 3 til at udlede to ting. For det første kan du udlede, at recidivprocenten er over dobbelt så høj for mænd som for kvinder. Recidivprocenten er 34% for mænd og 16% for kvinder. For det andet kan du udlede, at recidivprocenten generelt falder med alderen. Recidivprocenten falder mellem alle alderskategorier for mænd og mellem næsten alle alderskategorier for kvinder.

Du kan beregne, hvor stor en del af tilbagefaldene der sker indenfor det første halve år eller indenfor det første år. Vi anbefaler, at du sparer t…

...

Sammenhængen mellem straf og tilbagefald til forbrydelse

Du kan bruge yderste højre kolonne i tabel 4 til at udlede, at recidivprocenten er højest for kriminelle, der har været i fængsel, og lavest for kriminelle, der har fået bødestraf. Recidivprocenten er 2,37 gange højere for de, der har været i fængsel. Kriminelle, der har afsonet i et fængsel, har altså 2,37 gange så stor risiko for at begå ny kriminalitet i forhold til de kriminelle, der har modtaget bødestraf.

Tabel 4 rummer også informationer om, hvor mange der begår ny kriminalitet indenfor ½ år og 1 år. Du kan bruge informationerne til flere forskellige beregninger. Du kan f.eks. beregne, hvor stor en procentdel af de der får tilbagefald, der får tilbagefaldet indenfor det…

...

Udviklingen i forbrydelse og straf

Du kan bruge figur 1 til at undersøge, hvad du kan udlede om udviklingen i forbrydelse og udviklingen i straf og sammenhængen mellem de to ting. I dette kapitel kommer vi ind på hver af de tre ting.

Forbrydelse

Den blå linje viser udviklingen i antallet af anmeldte straffelovsovertrædelser pr. 1000 indbyggere over 15 år. Vi vil fra nu af bare kalde antallet af anmeldte straffelovsovertrædelser pr. 1000 indbyggere over 15 år for ”antallet af anmeldelser”. Du kan udlede, at antallet af anmeldelser generelt steg fra slutningen af 60’erne til slutningen af 80’erne. Antallet steg fra cirka 4000 til cirka 13000. Du kan også udlede, at antallet generelt har været faldende siden midten a…

...

Konklusion

Dette afsnit opsummerer de ti mest centrale konklusioner om forbrydelser og straf, som man kan udlede af bilagsmaterialet.

  1. Man kan ud fra tabel 1 (B1) konkludere, at mænd oftere modtager straffelovsafgørelser end kvinder. Det gælder for alle de fire forbrydelseskategorier i tabellen men særligt for seksualforbrydelser og voldsforbrydelser. At mænd oftere modtager straffelovsafgørelser dækker sandsynligvis over, at mænd begår flere straffelovsovertrædelser end kvinder.
  2. Man kan ud fra tabel 1 (fællesdel) konkludere, at …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind