Perserkrigene

Omkring år 500 fvt. kom de græske bystater i konflikt med det mægtige Perserrige mod øst, som havde centrum i nutidens Iran. De udkæmpede nogle krige i årene 499-479 fvt., der blev kendt som perserkrigene. Den endelige fredsslutning var dog ikke før 449 fvt.

Krigenes forløb

Her ser vi nærmere på faserne i perserkrigene.

Den joniske opstand og slaget ved Marathon (499-490 fvt.)

Perserriget var tidens største politiske og militære magt og ‘nabo’ til de græske bystater i Jonien på Lilleasiens vestkyst (nutidens tyrkiske vestkyst). Disse bystater blev underlagt persisk styre, men gjorde oprør og krævede deres frihed i 499 fvt. Oprøret er kendt som 'den joniske opstand'. 

Jonerne fik støtte af Athen og andre bystater på det græske fastland, og det lykkedes i 498 fvt. at erobre og nedbrænde Sardes, persernes hovedby i det vestlige Lilleasien. Men i sidste ende mislykkedes opstanden, som blev slået ned i 494 fvt. Perserkongen besluttede at straffe de græske bystater, der havde hjulpet jonerne, og han forsøgte at invadere Grækenland i 490 fvt. 

Perserne gik i land ved Marathon-sletten, hvor de led et overraskende nederlag til Athens hær i slaget ved Marathon. En græsk soldat løb de 42 km hjem til Athen for at fortælle om sejren - og faldt derefter død om af udmattelse. Dette er oprindelsen til marathon-distancen i løb.

Slagene ved Thermopylæ, Salamis og Plataiai (480-479 fvt.)

I 480-479 fvt. angreb perserne igen, og denne gang med en langt større styrke, ledet af selve perserkongen, Xerxes. En række græske bystater valgte at stå sammen og...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind