Opgave 23.10 - IØ - Systime

 • HHX 2. år
 • International Økonomi A
 • 10
 • 5
 • 1851
 • PDF

Opgave 23.10 - IØ - Systime

Besvarelse af opgave 23.10 fra International Økonomi Niveau A af Henrik Kureer, Systime.

I opgaven er hver side af Porters diamant blevet gennemgået med udgangspunkt i danske forhold, hvorved Danmarks position i de forskellige sider af diamanten er blevet vurderet. Der er blevet opstillet nogle eksempler med forslag til danske industriblokke. Til sidst er der givet en vurdering af de danske forbrugeres kvalitetskrav samt redegjort for den danske infrastruktur, analyseret den indenlandske konkurrence osv.
Giv en samlet vurdering af Danmarks diamant. Opsummér diamantens stærke og svage sider.

Lærers kommentar

Alle opgaver var besvaret med fyldestgørende.

Elevens kommentar

Der kan være grammatiske fejl.

Indhold

a. Gennemgå hver af diamantens sider med udgangspunkt i danske forhold. Vurdér nøje Danmarks position i de forskellige sider af diamanten. Opstil eksempelvis nogle forslag til danske industriblokke. Giv en vurdering af de danske forbrugeres kvalitetskrav. Redegør for den danske infrastruktur, analysér den indenlandske konkurrence osv.

b. Giv en samlet vurdering af Danmarks diamant. Opsummér diamantens stærke og svage sider.

c. Danmark har i flere år ligget i top-5 på World Economic Forums liste over lande med den bedste konkurrenceevne (World Competitiveness Index). Hvad vil kunne true denne position i de kommende år? Og vil vi efter din vurdering kunne fastholde de gode resultater fremover?

Uddrag

I slutningen af 1980erne lavede Michael Porter en, med lidt god vilje, diamant. Den diamant blev brugt til at besvare nogle spørgsmål, som økonomer har stillet sig selv ved flere lejligheder. Hvorfor er nogle lande gode til at konkurrere på verdensmarkedet? Og hvorfor kan nogle lande simpelthen ikke følge med i den internationale konkurrence? Porter satte sig for at undersøge, hvorfor nogle lande har større succes på eksportmarkederne end andre lande. Hvorfor er Sverige et foregangsland, når det gælder lastbiler og mineudstyr?
Mange har prøvet at forklare disse spørgsmål ved hjælp af andre teorier end dem i Porters diamant.. Nogle har peget på, at billig arbejdskraft er en væsentlig faktor. Men lande som Sverige og Tyskland har altid haft relativ dyr arbejdskraft. Nogle peger på, at ... Køb adgang for at læse mere

Opgave 23.10 - IØ - Systime

[1]
Bedømmelser
 • 24-08-2014
  Givet af 3.g'er på STX
  En rigtig god opgave!