Futurismens Manifest

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke ”Futurismens manifest”. Manifestet er skrevet af Filippo Marinetti i 1909 og udkom i flere italienske og franske aviser.

Vi giver dig resumé og arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig i gang med teksten. Derefter gennemgår vi de centrale elementer i analysen. Til sidst får du hjælp til fortolkning og perspektivering

Du kan også lytte til vores podcast, hvor vi går endnu mere i dybden med teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Krig bliver beskrevet som en positiv kraft

Futurismen har en positiv holdning til krigen:

9: Vi ønsker at forherlige krigen - verdens eneste hygiejne - militarismen, patriotismen, anarkistens destruktive gestus - disse skønne morderiske ideer - samt foragten for kvinden.

Den positive holdning til krigen hænger sammen med kritikken af traditionen. Futuristerne ser krigen som et middel til at rense ud i alt det gamle. Krigen skaber plads til fremskridtet ved at rydde den gamle verden ad vejen. 

Det er selvfølgelig en kontroversiel holdning, der ikke bliver mindre kontroversiel ved udbruddet af Første Verdenskrig i 1914, fem år efter manifestets udgivelse. 

Futuristerne hylder den konkrete krig, men også den mere metaforiske krig, som kan føres i kunsten:

7: Kun i kampen er der skønhed. Kun det værk, hvori der angribes, fortjener navn af hovedværk. Poesien skal være som et voldsomt anfald mod de ukendte magter, der skal lære at bøje sig for mennesket.

Kampen og krigen er idealer i både livet og kunsten. Mennesket er både i kamp med traditionen og med naturen, som det må blive ved med at underlægge sig med nye teknologier og opfindelser. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Futurismens Manifest

[1]
Bedømmelser
  • 14-10-2023
    Givet af HTX-elev på 2. år