Fasekompensering

  • EUD (og HG) 2. år
  • Andet
  • 10
  • 16
  • 1076
  • PDF

Rapport: Fasekompensering

"Formålet med denne tema opgave er at skabe klarhed over emnet ''Fasekompensering'', samt lysstofrøret i sin helhed.
Opgaven går ud på at man bruger en fasekompensering, Ac-teori og man skal vise, at man kan bruge og forstår geometri og vektoriel sammenlægning. Den primære del af opgaven går ud på at finde Kapacitansen C i en F-kobling. Dels ved at beregne og ved konstruktion af et vektordiagram.
Den ''sekundære'' del af teamet er at kunne vise man kan bruge Pythagoras og at definition/forklaring på Sin, Cos og Tan. Man skal kunne omskrive formler/isoler dem og lave en forklaring om sammenlægning af vektorer.
Jeg vil vise i min opgave med en beskrivelse af lysstofrørets egenskaber. I den forbindelse opstår der et fænomen som hedder faseforskydning, hvilket jeg vil forsøge at afdække. Når f.eks. virksomheder og institutioner opsætter flere lysstofrør er det hensigtsmæssigt at fasekompensere for at undgå et unødvendigt tab af effekt. Dette viser jeg, samt beregninger på denne størrelse. Jeg vil også forsøge at vise fasekompensation via vektorer."

Opgaven hører til El-installatør uddannelsen.

Indhold

Indledning Side 3

Lysstofrøret beskrivelse/funktion Side 4

Faseforskydning Side 5

Fasekompensering Side 6

Fasekompensationsberegning Side 7-10

El-teori opgave Side 11

Pythagoras teori og strømvektoradition Side 12

Definition og forklaring på Sinus, Cosinus og Tangens Side 13-14

Kildeliste & Bilag, Vektordiagram Side 15

Bogstavsymboler Side 16

Uddrag

Lysstofrørets beskrivelse/funktion.

Lysstofrøret består af en elektrode i hver ende af røret, hvor imellem der foregår en transport af elektroder. Disse elektroder bliver omdannet til UV-stråler i forbindelse med at de støder sammen med et kviksølvsatom (Hg) i røret. UV-stråler omdannes til lys ved hjælp af et fluorescerende lyspulver som er placeret på indersiden af røret. Lyset farve afhænger af dette fluorescerendes stofs sammensætning. For at kunne starte en tænding i røret, kræves at elektroderne opvarmes og hertil bruger man glimtænder, som sættes i serie med elektroderne. Vi anvender spolen i stedet for en modstand, da effekttabet vil være 4-5 gange større ved at bruge en modstand og da vi anvender spolen til at reducere strømmen opstår begreberne faseforskydning samt fasekompensering... Køb adgang for at læse mere

Fasekompensering

[3]
Bedømmelser
  • 12-11-2015
    God opgave, så kan man selv bygge videre på det :)
  • 24-02-2010
    Fin opgave......lige til at gå til og rette til
  • 16-05-2012
    Givet af Elev på 2. år
    Lidt tynd opgave. Med fin til evt. ideer.