Gittes monolog om frihed

Du kan bruge uddraget fra ”Gittes monolog om frihed” i din reflekterende artikel som et eksempel på, hvordan sproglige markører kan anvendes i fremstillingen af karakterer. Monologen er skrevet af Per Højholt i 1984.

Resumé

”Gittes monolog om frihed” er en monolog, som bliver læst op foran et publikum af forfatteren Per Højholt. Højholt optræder altså som den østjyske kvinde Gitte, der i denne monolog mener noget om frihed. Monologen er henvendt til en anden kvinde ved navn Susanne.

Gitte forklarer, at hun ikke kan leve uden frihed. Men det er en kamp at holde fast i sin personlige frihed. Ikke mindst for Gitte, der er gift med Preben, som mener, de skal være fælles om alt, selv friheden. Preben er alligevel gået med til at lade Gitte have sin frihed, hvis bare han kan spille ishockey tirsdag og torsdag. 

Gitte forklarer, at hvis hun mister sin frihed, så mister hun sin identitet. Det hele bliver fortalt med en tyk østjysk dialekt, som får publikum til at le. 

Hjælp til refleksion 

Her går vi i dybden med teksten som eksempel på, hvordan sproglige markører kan anvendes i fremstillingen af karakterer, og hvordan den kan bruges i refleksioner over opgavens emne. 

Sproglige markører få os til at placere en Gitte i en bestemt socialgruppe

Frihed er et meget abstrakt og filosofisk emne. Det er tydeligvis et emne, der ligger Gitte meget på sinde. Men hendes sprog kommer til kort...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind