Lær mig, o skov, at visne glad

Her finder du vores analyse af Adam Oehlenschlägers digt "Lær mig, o skov, at visne glad". Digtet er fra 1813 og bl.a. derfor ikke helt let at forstå. På den første side i denne analyse har vi derfor sat den originale tekst op med ordforklaringer og forklaringer af, hvad der sker i hver af digtets fire strofer. Det kan gøre det lettere at forstå teksten og dermed få hul på analysen.

Vi har også skrevet et mere sammenfattende resumé af digtet. Her bliver det bliver tydeligt, at digtet handler om jegets forsøg på at acceptere døden. Det gør han ved at betragte, hvordan planter og dyr indgår helt naturligt i livets store kredsløb. På samme side finder du mere baggrundsinformation om digtet.

Herefter følger vores analyse af digtets komposition og genretræk. Det er her, du for alvor kan få hjælp til de dele af analysen, som skal med i den analyserende artikel. Vi forklarer, hvordan både digtets ydre og indre opbygning er præget af regelmæssighed. Desuden undersøger vi, hvad det betyder for digtets livssyn, at det er en salme.

På den sidste side analyserer vi digtets brug af forskellige sproglige virkemidler. Her er både rim og rytme samt billedsprog vigtige for digtets betydning. Det samme er digtets brug af gentagelser og direkte henvendelser til de planter og dyr, som jeget gerne vil tage ved lære af.