Begreber

...

Delvist flydende valutakurssystem

I et delvist flydende valutakurssystem bestemmes kursen hovedsageligt af udbud og efterspørgsel. Det vil sige, at centralbanken kan gribe ind, men det sker sjældent. USA og Sverige har delvist flydende valutakurssystemer.…

...

Den danske model

Den danske model henviser til den måde vi har indrettet det danske arbejdsmarked på og opstod som følge af Septemberforliget. Kendetegnet for den danske model er, at arbejdsmarkedets parter indgår frivillige overenskomster om løn- og arbejdsvilkår. Arbejdsmarkedets parter betyder repræsentanter for arbejdstagere og arbejdsgivere. 

Staten blander sig så vidt muligt ikke i reguleringen af løn- og arbejdsvilkår, så længe parterne er i stand til at løse problemerne selv. Dog vil staten typisk indkalde til trepartsforhandlinger, hvis der skal reguleres via lovgivning. Regeringen indgår desuden i overenskomstforhandlinger som arbejdsgiver, når der forhandles overenskomst for offentligt ansatte.

OBS. Nogle opfatter flexicurity-modellen som en del af den danske model.…

...

Depreciering

Hvis en valutakurs falder på grund af markedskræfterne, så deprecierer valutaen.…

...

Devaluering

En devaluering er, når et lands centralbank aktivt beslutter at nedskrive landets valuta i forhold til omverdenen. Devaluering bruges typisk til at forbedre et lands konkurrenceevne eller til at minimere statens gæld. En af fordelene ved devaluering er, at landets varer bliver billigere, hvilket forbedrer landets betalingsbalance. En ulempe er, at det kan føre til øget inflation. …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind