Sprog

Fortællerens sprogbrug får Marie Holm til at fremstå ung og naiv

Fortælleren i ”Pernille” gør brug af et sprog, der får Marie Holm til at fremstå ung og naiv. Fortælleren benytter sig af småadverbier, der giver novellen et talesprogsnært udtryk. Det ser vi, når fortælleren gengiver Marie Holms indre liv:

”Hvor hun dog glædede sig umaadelig til det Karneval. Hun havde jo aldrig været til Karneval før, ja det vil sige nok til Maskerade: hjemme paa Egnen havde Præstens jo en Gang haft Kostumebal [...] men det var slet ingenting, de kendte jo hinanden allesammen, og de tog Maskerne af ligestraks ... Men nu i Aften, saa var det rigtigt, stort, umaadelig dejligt ... saadan ... ja hun vidste jo slet ikke, hvordan ...”

I dette eksempel ser vi, at fortælleren gentager ordet ”jo” i seks af sætningerne. Vi har understreget det for at gøre det tydeligt. Dette småadverbium bruger vi ofte, når vi taler sammen til daglig, og det er med til at give teksten en snakkende karakter. Man kan næsten høre, hvordan Marie Holm tænker eller siger disse sætninger højt for sig selv.

Det lille ”jo” giver læseren fornemmelsen af, at det er sådan, Marie Holm tænker og taler. Den talesprogsnære stil er på den måde med til at farve vores opfattelse af personen. De mange punktummer understreger denne fornemmelse. De virker som naturlige pauser i Marie Holms indre talestrøm.

Brugen af småadverbierne fremstiller Marie Holm som ung og naiv. De små adverbier fungerer som usikkerhedsmarkører i hendes indre talestrøm. Hun fremstår som én, der skal overbevise sig selv om, hvordan verden hænger sammen: ”ja hun vidste jo slet ikke hvordan”. Ved at gøre brug af små adverbier og tænkepauser former fortælleren vores indtryk af Marie Holm. Hun fremstår som en ung, uskyldig pige, der tænker ligesom hun taler.

Stilen er realistisk

Den sproglige stil i ”Pernille” er realistisk. Det kan vi se i de talesprogsnære udtryk, der rummer småord, som er typiske for talesproget: ”ja hun vidste jo slet ikke hvordan”. Novellen imiterer de gængse talemåder ved at inddrage småord, som vi ofte bruger, når vi taler.

Derudover er der mange dialoger og replikk...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind