[0]

Dansk politik

Her finder du vores kompendium om Dansk politik. I kompendiet forklarer vi, hvordan politik fungerer i praksis og hvem der er de centrale aktører i dansk politik. Kompendiet er relevant for dig uanset, hvilket niveau du har Samfundsfag på.

Kompendiet indeholder:

Her kan du læse et uddrag fra siden Folketinget

En næse

Hvis et flertal i Folketinget mener, at en minister har begået en alvorlig fejl, så kan Folketinget eller et udvalg i Folketinget vedtage en beslutning, der kritiserer den pågældende minister. I daglig tale kaldes denne kritik for en næse.

Det har ingen juridisk betydning at give en næse, og ministeren får lov at beholde sin ministerpost. Men det er en måde at Folketinget kan irettesætte en minister og det sender et stærkt signal.

Undersøgelseskommission

En undersøgelseskommission har til formål at undersøge og redegøre for forløbet i en konkret sag. Kommissionen kan også have til formål at vurdere, hvorvidt der kan rejses en sag, hvor nogle drages juridisk til ansvar. Men kommissionen er ikke i sig selv en dømmende myndighed.

Det er Folketinget eller justitsministeren, der kan beslutte at nedsætte en undersøgelseskommission. Kommissionens medlemmer udpeges af justitsministeren. Medlemmerne skal være uvildige og uafhængige af de myndigheder og personer, som undersøgelsen omhandler.

Arbejdet i en undersøgelseskommission varer typisk i flere år, hvor kommissionen indsamler oplysninger og afhører vidner. Undersøgelsen afsluttes med en kommissionsberetning. Det er Folketinget, der afgør, om ministre skal stilles til ansvar på baggrund af beretningen, f.eks. om der skal rejses en rigsretssag. Regeringen afgør, om embedsmænd skal stilles til ansvar.

 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Dansk politik

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.