Kilder

Kilderne fra vikingetiden bygger stort set på arkæologiske fund. Det er hovedkilden til vores viden om vikingetiden i Norden. Derudover er en vigtig kilde til vikingernes leveforhold de mange runeindskrifter i Norden. Runeindskrifterne er kortfattede tekstbeskeder skrevet i vikingernes runealfabet, det såkaldte futhark, som adskiller sig fra det latinske alfabet. Runeindskrifterne er mest kendt fra runesten, som findes i hele Norden, dog er langt de fleste bevaret i Sverige. De mest betydningsfulde runesten i Danmark er uden tvivl Jellingstenene. Derudover ser man også runeindskrifter på forskellige typer af våben, hvor de er blevet brugt til en kortfattet skriftlig kommunikation. 

Skjaldedigte, sagaer og få udenlandske skriftlige kilder leverer også viden om vikingetidens samfund. Især det kristne Vesteuropa leverer samtidige kilder til perioden, især om handel og vikingetogterne - netop fordi de besad et skriftsprog - mens områder syd for Østersøen og i Østeuropa kun har få skriftlige oplysninger fra vikingetiden, selvom vikingerne også her var aktive. 

Senere er flere begivenheder fra vikingetiden blevet omskrevet og idealiseret. Det ser man særligt gennem de islandske sagaer og hos krønikeskrivere so...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind