Håndbold

Her får du hjælpe til at analysere og fortolke Klaus Rifbjergs digt “Håndbold”.

Resumé

I digtet ”Håndbold” beskrives begejstringen og engagementet ved at spille håndbold. Det er fortalt af et lyrisk vi, som er holdet af fjortenårige drengespillere. I strofe 1 konstateres, at et angreb i en håndboldkamp er meget større end selv en sejrrig feltherres indtog i Rom. Strofe 2 følger og op beskriver koncentrationen, når drengene skyder bolden mod mål. I strofe 3 beskrives beruselsen over spillet og holdånden, hvor både de dygtige og de mindre dygtige spillere inkluderes.

I strofe 4 beskrives ironisk dommerens guddommelige magt over spillet, og hvordan drengene næsten græder over deres store sportsånd. Det fortsætter i strofe 5, hvor sportsånden personificeres som en fornem rytter på nakken af drengene. Her blander en lidt ældre fortællerstemme sig og varsler mere latterliggørelse senere i livet. Stemmen afslutter lettere ironisk med at ønske held og lykke på engelsk.

Ordforklaringer

blazer og grå flannels: en pæn og nobel påklædning

Creme de Menthe: en sød likør med smag af mynte.

dekadente åsyn: vilde ansigtsudtryk

gokåndens apoteose: apoteose betyder ophøjelse til guddommelighed, mens gokånd er et selvopfundet skældsord om en ubegavet håndbolddommer. Kommer nok af lydordet "gok". 

Imperatorindtog i Rom: refererer til Cæsars indtog i Rom efter sine sejrrige erobringstogter. 

maritime: noget der har med søfart at gøre. I digtet "Håndbold" bruges ordet synonymt med bølgende.

Analys

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind