Podcast

Her kan lytte til en podcast, hvor vi giver dig hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Stilladset” af Peter Seeberg.

I podcasten går vi i dybden med teksten, så du kan få en god start på dit arbejde med den.

Podcasten kommer ind på følgende emner:

00:00Kort resumé af novellen
00:45Komposition
02:55Personer og miljø
07:30Fortælleteknik
08:30Sproglige virkemidler og symbolik
12:10Fortolkning, tema og perspektivering

Medvirkende

Birgitte (cand.mag i Dansk og Engelsk)

Michael (cand.mag i Dansk og Filosofi)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Flere steder bruges sproget humoristisk, og flere steder bruges det også, så det har en dobbeltbetydning. Et godt eksempel på det sidste er den allersidste linje i novellen, hvor Graves afviser, at folk kan falde igennem lufthusene. Han siger, at "husene er usandsynligt solide". Han mener egentlig bare, at de er helt ufatteligt solide, men ordet usandsynlig betyder jo også, at der noget, der ikke passer. Så der er en dobbeltbetydning her, som antyder at husene kommer til at falde sammen. De er urealistiske. Selvfølgelig kan man ikke have huse af luft. 

Ja, og et andet eksempel kommer faktisk lige før, hvor News han siger: "Jeg vil tegne forsikringer for alle, som mister tiltroen." I det øjeblik man sælger sådan en forsikring, så har man måske mistet tiltroen allerede. Der er i det hele taget en hel del humor i fortællingen. Vi har været omkring personernes navne: News og Graves er bizarre navne. Det at News præsenteres som "den kendte avislæser" er også absurd. 

Ja, der er et spil igennem. En af mine yndlingsreplikker er, da arkitekten siger:

»Det er jo ofte blevet kritiseret, at højhusene dominerer landskabet for meget,« sagde arkitekten, »men her har vi omsider fundet en byggeform, der praktisk taget ikke kan ses.«

Ja, det er meget heldigt! Ja, den trækker måske også lidt på en reference til eventyret "Kejserens nye klæder", at News til sidst kan blive ham med forsikringen, der går rundt og ringer på. Hvis han ellers tør bevæge sig op i de her lufthuse. Her bliver han drengen, der siger "Jamen, han har jo slet ikke noget på". 

Ja, der er også en ironi i novellen - og det er godt eksempel, at det faktisk er idémanden bag alle de her nye tendenser, lufthuse og luftaviser, som folk også får leveret på et tidspunkt. Det er idémanden, der siger, jeg er faktisk lidt skeptisk, så nu vil jeg til at sælge forskringer i mod det her, jeg selv har været med til at skabe.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind